Șeful PPE, detalii despre ultimele negocieri privind Schengen: Sperăm că vom găsi cea mai bună soluție

Șeful PPE, detalii despre ultimele negocieri privind Schengen: Sperăm că vom găsi cea mai bună soluție

Șeful PPE, Manfred Weber, a afirmat că speră ca liderii europeni să găsească cea mai bună soluție pentru extinderea spațiului Schengen și aderarea României, în contextul problemei evocate de Austria privind migranții.

Șeful PPE a susținut că încă se poartă negocieri FOTO Arhivă

„Pentru mine este clar, nu este o problema pe care o are România acum, autoritățile au făcut eforturi enorme, au modernizat controlul granițelor și au implementat regulile Schengen. Problema pe care o avem astăzi este cea pe care Austria o are cu migranții”, a spus șeful PPE.

Manfred Weber a mai subliniat că președinția cehă a Consiliului UE va trebui să găsească o soluție pentru problema migranților.

În privința deciziei de mâine, 8 decembrie, din Consiliul JAI, liderul PPE a explicat că „în politică nimic nu este decis, până când totul este decis”, arătând că de aceea discuțiile continuă până în ultimul moment.

Eu cu cancelarul am avut întâlniri, vorbim, comunicăm, încercăm să rezolvăm probleme, este în ADN-ul familiei mele europene, încercăm să găsim soluții, sperăm că vom găsi cea mai bună soluție”, a mai spus Manfred Weber.

Consiliul JAI decide pe 8 decembrie extinderea spațiului Schengen

Extinderea spațiului Schengen prin aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei este inclusă ca prim punct pe agenda oficială a Consiliului JAI care urmează să aibă loc joi, 8 decembrie, după ce membrii COREPER au decis păstrarea pe ordinea de zi, în ciuda opoziției exprimate de Austria.

Decizia finală trebuie să treacă însă prin Consiliul JAI cu votul de susținere al tuturor membrilor.

Un nou scenariu pentru aderarea la Schengen

În același timp, ultimele discuții ale liderilor europeni prevăd însă un un nou scenariu prin care România ar urma să fie acceptată în spațiul Schengen, care prevede ca în rezoluția pentru intrarea statului nostru să fie introduse condiții suplimentare, „eventual să se vorbească mai clar despre modul în care România va combate fenomenul migraţional şi va asista UE pe acest subiect şi acolo să conducă la abţinerea Austriei”.

„Lucrurile se discută, iar dacă acest scenariu va fi agreat de austrieci, putem merge pe acest sistem de vot cu o abţinere”, a explicat eurodeputatul.

Prin urmare, o astfel de variantă prevede inclusiv decuplarea dosarelor României și Bulgariei, întrucât Olanda rămâne împotriva aderării Bulgariei.

În scenariile evocate până acum de surse din instituțiile europene era prevăzută decuplarea, însă fără abținerea de la vot a Austrie, neexistând astfel o soluție concretă pentru opoziția Executivului de la Viena.

Austria, „complet izolată la nivel european”

De altfel, surse guvernamentale au declarat pentru „Adevărul” că „Austria este complet izolată la nivel european”.

Opoziția liderilor austrieci este considerată de majoritatea oficialilor români drept neîntemeiată și profund politică.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au dat-o la ziar! / „Nu mai urla când faci sex!” / Anunțul pus pe ușa unui apartament din Turda

2 Victor Pițurcă și șeful Romarm au fost reținuți de DNA

3 Ce ne așteaptă după ciclonul polar. Vreme siberiană în România: când se mai anunță căderi masive de zăpadă

4 „Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut” / Dezvăluiri fără perdea despre Putin făcute de Boris Johnson

5 Voi ce părere aveți? / Text controversat al psihiatrului-vedetă Gabriel Diaconu, care o apără pe doctorița șpăgară de la Suceava