Şeful regiunii Luhansk, despre situaţia ofensivei ruse în Donbas: „Nu a existat niciun fel de pauză operaţională sau o rărire a bombardamentelor”

Şeful regiunii Luhansk, despre situaţia ofensivei ruse în Donbas: „Nu a existat niciun fel de pauză operaţională sau o rărire a bombardamentelor”

„Nu a existat niciun fel de pauză operaţională sau o rărire a bombardamentelor. Tentativele lor de a avansa sunt continue. Aduc noi unităţi, inclusiv unităţi de tancuri”, a declarat Serhii Haidai pentru platforma live dedicată informării cu privire la războiul din Ucraina United News.

Oficialul ucrainean a spus că cel mai probabil evaluările recente ale experţilor de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington constituie predicţii în baza succesului avut de forţele ucrainene în ce priveşte distrugerea unor depozite de muniţie din teritoriile ocupate, reuşite de natură să creeze probleme logistice armatei ruse.

Pentru a ajunge în principalele oraşe aflate sub control ucrainean, ruşii trebuie să înainteze în zonele din nordul şi estul regiunii Doneţk, unde forţele ucrainene au săpat poziţii defensive, a spus Haidai.

„Dacă în acei numai 100 de metri pătraţi, soldaţii ruşi sunt ucişi şi echipamentul lor este distrus, putem spune totuşi că regiunea Lugansk încă rezistă”, a subliniat Haidai, referindu-se la fărâma de teritoriu aflată încă sub control ucrainean.

„Încearcă să-şi concentreze toate forţele de rezervă pentru a ajunge la graniţele administrative [din regiunea Luhansk], dar până acum nu au avut succes.”

Ministerul Apărării al Regatului Unit a afirmat vineri că forţele ruse iau o pauză pentru a-şi reface şi repoziţiona echipamentul în vederea lansării unei ofensive asupra Siversk, o localitate mică din nordul Doneţkului, de unde să avanseze ulterior spre zonele urbane aflate sub controlul Ucrainei.

Totodată, Institutul pentru Studierea Războiului, un centru de reflecţie cu sediul la Washington, a evaluat în raportul său de miercuri că forţele ruse îşi întrerup temporar ofensiva pentru a se odihni şi a-şi recâştiga capacităţile de luptă – o evaluare confirmată de Ministerul Apărării al Rusiei.

Ucraina a vizat 20 de depozite de muniţii ruseşti în zonele ocupate de ruşi din Ucraina, a declarat expertul militar ucrainean Ivan Kyrychevsky pentru Radio NV din Ucraina .

Statul major al Ucrainei a susţinut vineri că a lovit un depozit de muniţii din Nova Kakhovka, regiunea Herson, ucigând 44 de soldaţi ruşi şi distrugându-le sistemele de apărare aeriană.

Experţii militari au declarat pentru Guardian că sistemele de rachete cu rază mai lungă de acţiune furnizate recent de Occident, în special sistemele americane Himars, au permis forţelor ucrainene să vizeze instalaţiile de depozitare din spatele liniilor inamice, încetinind pe această cale strategia operaţională a Rusiei şi forţând trupele ruseşti să-şi economisească muniţia.

Statul major al Ucrainei a declarat vineri că forţele ruse au făcut progrese spre est, spre oraşul Bahmut, din nord-estul oblastului Doneţk.

În ultima săptămână, forţele ruse au lovit în mod repetat zonele urbane importante din zonele Doneţk. Cel puţin opt persoane au fost ucise şi 27 au fost rănite în atacurile asupra oraşului Sloviansk din ultima săptămână, potrivit autorităţilor locale.

Sistemele de rachete Himars furnizate de SUA permit forţelor ucrainene să-şi lovească cu precizie ţinta, spre deosebire de sistemele pe care le foloseau înainte, a explicat expertul militar Oleg Zhdanov pentru FeganLive, un canal popular pe YouTube. O rachetă Himar ar avea o abatere între unul până la trei metri, dacă ar viza un obiect aflat la 75 km distanţă, a spus Jdanov, în timp ce o Smerch, ar putea să devieze şi cu 1 km de la o ţintă aflată la aproximativ aceeaşi distanţă.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), pe front Rusia îşi continuă o aşa-numită ''pauză operaţională'' începută după ce a ocupat oraşul strategic Lisiceansk şi a obţinut astfel controlul deplin al regiunii Lugansk, înainte de a continua ofensiva către Doneţk, cealaltă provincie separatistă pro-rusă din estul Ucrainei, conform Agerpres.

Totuşi, conform aceleiaşi surse , trupele ruse desfăşoară ''ofensive terestre limitate şi raiduri aeriene, cu artileria şi rachetele pe toate axele''. Aceste atacuri s-au soldat în ultimele 24 de ore cu 24 de morţi şi 21 de răniţi în regiunea Doneţk, potrivit guvernatorului Pavlo Kirilenko.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”