Șeful securității interne din Marea Britanie: Putin pierde războiul cibernetic în Ucraina

Șeful securității interne din Marea Britanie: Putin pierde războiul cibernetic în Ucraina

Planurile Rusiei în ceea ce privește Ucraina au suferit eșecuri și în privința atacurilor cibernetice, potrivit unui editorial publicat în „The Economist” al șefului securității interne din Marea Britanie.

Serviciul britanic de securitate internă a identificat un malware folosit de Rusia FOTO SHUTTERSTOCK

Potrivit unui editorial publicat în „The Economist” și semnat de Jeremy Fleming, șeful serviciului de securitate internă din Marea Britanie (GCHQ - Government Communications Headquarters) ambele părți implicate în război folosesc capacități cibernetice, însă Moscova nu a reușit până acum să obțină un avans semnificativ.

„Până în prezent, președintele Putin a pierdut în manieră clară războiul informațional dus în Ucraina și în Occident. Deși asta ne-ar da motive să sărbătorim nu ar trebui totuși să subestimăm modalitățile în care își desfășoară agenda dezinformării în alte părți ale lumii.

Așa cum s-a întâmplat și cu invazia sa terestră, planurile inițiale ale Rusiei în legătură cu mediul online par să fi dat greș. Apelul la mijloacele cibernetice ofensive ale țării au fost iresponabil și la întâmplare”.

Marea Britanie a avertizat asupra mijloacelor cibernetice ofensive ale Rusiei

Fleming a spus că Rusia a încercat să folosească malware-ul WhisperGate pentru a ataca și șterge datele din sistemele guvernamentale ucrainene.

El a precizat Rusia a folosit aceeași tactică și în Siria și Balcani și că dezinformarea online este o componentă importantă a strategiei Rusiei. Cu toate acestea, serviciul de securitate internă din Marea Britanie a reușit să intercepteze și să ofere avertismente în timp util, a spus el.

Fără a intra în detalii, Fleming a spus că Forța Cibernetică Națională a Marii Britanii ar putea riposta acestor acțiuni ale Rusiei prin activarea unei unități militare britanice care folosește instrumente cibernetice ofensive.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...