Șeful serviciilor de informații americane: SUA se tem de o revenire la un Război Rece cu Rusia

Coordonatorului serviciilor americane de informații, James Clapper, consideră posibilă revenirea la o formă de "Război Rece" între SUA și o Rusie hotărâtă să își apere statutul de mare putere mondială, relatează France Presse. "Multe dintre acțiunile agresive" ale Rusiei din acest moment pentru a-și apăra "statutul de mare putere mondială" ar putea continua, iar "noi ne vom putea trezi într-o spirală asemănătoare cu Războiul Rece", a declarat el în cadrul Comisiei pentru forțe armate din Senat.

"Rușii sunt paranoici în privința NATO. Sunt foarte preocupați" că ar putea fi blocați în capacitățile lor de acțiune, a declarat Clapper.

"Ei sunt foarte, foarte preocupați" în privința apărării antirachetă occidentale și de cum poate submina aceasta arsenalul lor nuclear, piatră de temelie a statutului lor de mare putere mondială, a explicat coordonatorului serviciilor americane de informații.

Președintele rus Vladimir Putin este "primul lider după Stalin care a extins teritoriul rus", a reamintit el, făcând aluzie la anexarea Crimeii.

Iar intervenția rusă în Siria este "prima folosire semnificativă după decenii" a unei forțe expediționare dincolo de fosta sferă sovietică, a spus el.

Rusia a dus de asemenea "războiul de informații la un nou nivel", "publicând informații false sau înșelătoare pentru a discredita Occidentul", sau pentru a face ca evenimentele care îi afectează imaginea să devină "confuze", a adăugat el.

În raportul său scris, Clapper a notat de asemenea că Rusia își dezvoltă potențialul de atacuri cibernetice, cu dorința în special "de a ținti infrastructura cheie" (rețele de electricitate, de transport etc.).

"Operațiunile cibernetice ale Rusiei vor cel mai probabil să lovească în interesele americane", a subliniat Clapper.

Rusia a dezvoltat de asemenea o rachetă de croazieră, încălcând Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, a reamintit el. AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

2 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

3 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

4 Are dreptate! / Alex Dima, mesaj de revoltă: „I-am lăsat să ne conducă. Suntem în această situație din cauza uno…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet