Șeful serviciilor de informații americane: SUA se tem de o revenire la un Război Rece cu Rusia

Șeful serviciilor de informații americane: SUA se tem de o revenire la un Război Rece cu Rusia

Coordonatorului serviciilor americane de informații, James Clapper, consideră posibilă revenirea la o formă de "Război Rece" între SUA și o Rusie hotărâtă să își apere statutul de mare putere mondială, relatează France Presse. "Multe dintre acțiunile agresive" ale Rusiei din acest moment pentru a-și apăra "statutul de mare putere mondială" ar putea continua, iar "noi ne vom putea trezi într-o spirală asemănătoare cu Războiul Rece", a declarat el în cadrul Comisiei pentru forțe armate din Senat.

"Rușii sunt paranoici în privința NATO. Sunt foarte preocupați" că ar putea fi blocați în capacitățile lor de acțiune, a declarat Clapper.

"Ei sunt foarte, foarte preocupați" în privința apărării antirachetă occidentale și de cum poate submina aceasta arsenalul lor nuclear, piatră de temelie a statutului lor de mare putere mondială, a explicat coordonatorului serviciilor americane de informații.

Președintele rus Vladimir Putin este "primul lider după Stalin care a extins teritoriul rus", a reamintit el, făcând aluzie la anexarea Crimeii.

Iar intervenția rusă în Siria este "prima folosire semnificativă după decenii" a unei forțe expediționare dincolo de fosta sferă sovietică, a spus el.

Rusia a dus de asemenea "războiul de informații la un nou nivel", "publicând informații false sau înșelătoare pentru a discredita Occidentul", sau pentru a face ca evenimentele care îi afectează imaginea să devină "confuze", a adăugat el.

În raportul său scris, Clapper a notat de asemenea că Rusia își dezvoltă potențialul de atacuri cibernetice, cu dorința în special "de a ținti infrastructura cheie" (rețele de electricitate, de transport etc.).

"Operațiunile cibernetice ale Rusiei vor cel mai probabil să lovească în interesele americane", a subliniat Clapper.

Rusia a dezvoltat de asemenea o rachetă de croazieră, încălcând Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, a reamintit el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...