Șeful serviciului secret al Slovaciei a fost pus sub acuzare pentru constituirea unui grup infracțional organizat

Șeful serviciului secret al Slovaciei a fost pus sub acuzare pentru constituirea unui grup infracțional organizat

Procurorii slovaci i-au pus pe acuzare pe șeful serviciului de informații al țării și alți oficiali de rang înalt din cadrul comunității de informații a țării de constituirea unui grup infracțional organizat și conspirare în vederea abuzului de putere, relatează Reuters .

Anuntul a fost facut de catre Stefan Hamran, seful politiei slovaceFoto: Emil Vasko / News and Media / Profimedia Images

Cazul a ieșit la iveală în condițiile în care Slovacia urmează să organizeze alegeri anticipate pe 30 septembrie.

„Investigatorii au adus acuzații privind infracțiunea înființării, formării și susținerii unui grup infracțional, infracțiunea de abuz a autorității publice și infracțiunea de obstrucționare a justiției”, a declarat joi Stefan Hamran, șeful poliției slovace, într-o conferință de presă televizată.

Poliția i-a identificat pe inculpați doar cu prenumele însă presa slovacă a confirmat că printre acuzați se numără Roman Alac, actualul director al Serviciului Slovac de Informații (SSI), predecesorul său Vladimir Pcolinsky și directorul Administrației Naționale de Securitate, Roman Konecny.

Premierul interimar Ludovit Odor a convocat o ședință extraordinară a consiliului național de securitate al țării pentru a discuta vineri cazul.

Fostul premier Robert Fico, favorit să revină la putere

Sondajele de opinie arată că Smer-SD, partidul condus de fostul premier Robert Fico, este favorit să câștige alegerile din septembrie, el urmând însă să obțină doar 19,7% din voturi în condițiile unui nou scrutin marcat de diviziuni în rândul electoratului.

Robert Fico se opune acordării de asistență militară Ucrainei și a făcut apel la o „soluție diplomatică” la războiul declanșat de Rusia anul trecut, la fel ca premierul ungar Viktor Orban, cu care a fost apropiat în perioada când s-a aflat la putere.

Fico a fost constrâns să demisioneze în 2018 după ce uciderea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak a scos la iveală afaceri de corupţie şi a declanşat un val de proteste antiguvernamentale.

În luna mai a anului trecut Fico a scăpat la limită de un proces penal în care este acuzat el însuși de constituirea unui grup infracțional organizat, după ce parlamentul nu a votat în favoarea ridicării imunității sale. Pentru aprobarea măsurii era nevoie de o majoritate de 76 de voturi din totalul de 150 de parlamentari, însă numai 74 au votat favorabil, iar 49 s-au exprimat împotrivă.

Pe poziția a doua în sondaje se află partidul liberal Progresivne Slovensko, cu 16,9% din intenția de vot. Partidul HLAS fondat de Peter Pellegrini, un alt fost premier și membru al Smer în trecut, ar urma să obțină 13,3% din voturi.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?