Șeful SRI: Știu de problemele generate de unii foști lucrători poziționați fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat

Șeful SRI: Știu de problemele generate de unii foști lucrători poziționați fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat

Șeful SRI a lansat un avertisment la adresa unor foști angajați ai instituției, despre care susține ca gravitează în jurul unor companii de stat sau în spatele a „tot felul de oameni”.

Directorul SRI a vorbit despre greșelile trecutului FOTO Mediafax

Șeful SRI a susținut că înaintea mandatului său au fost făcute greșeli importante, explicând că știe „păcatele de care este acuzată instituția”, unele reale, altele „atribuite pe nedrept”.

„Sigur că SRI-ul a făcut și greșeli. Multe, în acești 32 de ani. Să repari greșelile făcute este un proces complicat care cere timp, expertiză și foarte mult efort. Greșeala unui șef afectează un întreg departament, iar adesea majoritatea oamenilor din acel departament sunt oameni de toată cinstea”, a spus șeful SRI, susținând că schimbarea părerii oamenilor despre un serviciiu secret este și mai complicată și că instituția încearcă să o facă treptat.

Eduard Hellvig a mai spus că știe „și de problemele generate de unii foști lucrători ai SRI poziționați fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat. Vă pot spune că suntem conștienți de aceste probleme și vom face tot ce ține de noi pentru a le rezolva”, a mai spus șeful SRI în timpul discursului său, susținând că „marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică”.

Ce spune șeful SRI despre numărul „acoperiților”

Șeful SRI a mai subliniat că știe că există multă neîncredere în societate în ceea ce privește numărul „acoperiților” și agenda acestora, dând însă asigurări că de la începutul mandatului său „activitatea lor se desfășoară strict în limitele legii”.

„Politicienii sunt aleși de oameni să gândească cu mintea lor, investiți cu încrederea lor să ia decizii despre cum va arăta România în viitor, nu doar să stingă incendii ale prezentului și să aplice planuri gândite de alții. Cu toate acestea, prea mulți vor ca alții să ia decizii în locul lor, prea mulți chiar se așteaptă să primească sugestii de la servicii. Nu vom consolida democrația decât atunci când vom stimula fiecare instituție să își asume mandatul pe care îl are, fără abuzuri și fără excese”, a mai spus Hellvig.

Situația doctoratelor și masteratelor

Șeful SRI a mai afirmat că știe și de îngrijorarea „legitimă în legătură cu situația doctoratelor și masteratelor girate de noi. Aici chiar am reușit o reformă majoră și sper ca și alții să preia ca manual de bune practici din măsurile luate în acești ani”.

„Am auditat și reformat întreaga școală doctorală, am dat la o parte ce nu funcționa, iar astăzi, Academia Națională de Informații este un loc mai bun, mai integru”, a mai spus Hellvig.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia