Șeful unuia dintre cei mai mari producători de energie din Africa de Sud, otrăvit cu cianură după o ceartă politică

Șeful unuia dintre cei mai mari producători de energie din Africa de Sud, otrăvit cu cianură după o ceartă politică

CEO-ul unuia dintre cei mai mari producători de energie din Africa de Sud a supraviețuit unei tentative otrăvire, după ce i s-a servit o ceașcă de cafea cu cianură, potrivit numeroaselor rapoarte, relatează Business Insider .

Andre De Ruyter nu se înțelegea cu partidul de guvernare și demisionase FOTO Netwerk24 Deaan Vivier

Andre De Ruyter, CEO-ul Eskom – care produce aproximativ 90% din electricitatea Africii de Sud – a băut cafeaua la biroul său din Johannesburg pe 13 decembrie, a raportat publicația specializată în energie EE Business Intelligence.

Cu câteva zile înainte, De Ruyter și-a prezentat demisia din funcția de CEO președintelui Eskom, Mpho Makwana. La momentul respectiv, informația privind demisia sa nu fusese făcută publică, ci a fost dată publicității abia pe 14 decembrie.

Am raportat cazul la SAPS [Serviciul de Poliție din Africa de Sud] pe 5 ianuarie 2023 și se poate presupune că este în curs de investigare”, a declarat De Ruyter pentru EE Business Intelligence.

Eskom a confirmat pentru Insider că De Ruyter a fost implicat într-un „incident de otrăvire” în decembrie 2022 și că a fost depusă o plângere penală.

După ce a băut cafeaua, De Ruyter a devenit „slăbit, amețit și confuz”, a raportat EE Business Intelligence, citând o sursă anonimă. Tremura, vomita și în cele din urmă s-a prăbușit, a spus sursa.

Potrivit Financial Times, aparatul de cafea de la biroul lui Eskom era nefuncțional la momentul incidentului și i-a fost adusă o cafea.

De Ruyter a fost dus de urgență la medic de către agenții de securitate, unde a fost diagnosticat cu otrăvire cu cianură și tratat. Alte teste au confirmat că există cantități mari de cianură în corpul său.

Această tentativă la viața lui va fi investigată amănunțit, iar cei responsabili trebuie acuzați”, a declarat Pravin Gordhan, ministrul care supraveghează sectorul energetic al Africii de Sud, pentru Financial Times.

Presupusa tentativă de omor a lui De Ruyter „demonstrează lupta intensă care are loc între cei care doresc ca Africa de Sud să muncească și să prospere și cei care vor să se îmbogățească în mod corupt”, a adăugat Gordhan.

De când a preluat funcția de CEO al Eskom, De Ruyter a încercat să reprime corupția din sectorul energetic al Africii de Sud, a raportat EE Business Intelligence. Totuși, s-a ciocnit și cu guvernul țării, iar în decembrie, Eskom a fost acuzat că „ar fi instigat la acțiuni de lovituri de stat” de ministrul energiei din Africa de Sud, Gwede Mantashe.

De Ruyter va rămâne CEO al Eskom până în martie 2023, în timp ce se caută un înlocuitor. Demisia sa a venit pe fondul ambelor ciocniri cu partidul de guvernare ANC și pe fondul întreruperilor de curent în masă în toată țara. Africa de Sud a avut 188 de zile de întreruperi de curent în 2022, ca urmare a unor defecțiuni neașteptate la fabricile Eskom, potrivit Bloomberg.

Luni, președintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat că De Ruyter a renunțat pentru că a fi șef al Eskom este un „loc de muncă greu”, a informat Bloomberg. El a promis un plan „coerent” pentru a rezolva întreruperile de curent.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă