Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, este de acord să meargă în Belarus, după ce a renunțat la rebeliune: ce știm până acum

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, este de acord să meargă în Belarus, după ce a renunțat la rebeliune: ce știm până acum

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a acceptat să anuleze marșul asupra Moscovei și să părăsească Rusia în urma unui acord intermediat de Belarus.

Prigojin, fotografiat la plecarea din sediul Cartierului general din Rostov Foto Profimedia

Într-o răsturnare bruscă de situație, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat sâmbătă seară că a anulat marșul trupelor sale asupra Moscovei și le-a ordonat să plece din Rostov. În cadrul unui acord intermediat de Belarus, Prigojin a fost de acord să părăsească Rusia și să se mute în Belarus. El nu va fi acuzat, iar trupele Wagner care au participat la rebeliune nu vor fi supuse niciunei acțiuni, ca recunoaștere a serviciilor lor anterioare aduse Rusiei.

Într-o declarație, Prigojin a spus că a vrut să evite vărsarea de "sânge rusesc". "Acum a sosit momentul în care sângele poate fi vărsat", a spus el. "Prin urmare, realizând toată responsabilitatea pentru faptul că sângele rusesc va fi vărsat dintr-o parte, vom întoarce convoaiele noastre și vom merge în direcția opusă spre taberele noastre de campanie".

Liderul Wagner a fost fotografiat ulterior părăsind sediul districtului militar de sud (SMD) din Rostov, pe care forțele sale l-au ocupat sâmbătă. Forțele Wagner au doborât, de asemenea, trei elicoptere militare și au intrat în regiunea Lipetsk, la aproximativ 360 km la sud de Moscova, înainte de a fi rechemate înapoi.

Biroul de presă al președintelui belarus, Alexander Lukașenko, a fost primul care a anunțat că Prigozhin ar fi dat înapoi, afirmând că Lukașenko a negociat o dezescaladare cu șeful Wagner după ce a discutat cu președintele rus Vladimir Putin. Lukașenko a declarat că Putin i-a mulțumit între timp pentru eforturile sale de negociere.

Putin nu a comentat în mod public acordul lui Lukașenko cu Prigojin. El a apărut la televiziune mai devreme sâmbătă, lansând un apel la nivel național la unitate în fața unei mișcări de revoltă pe care a comparat-o cu revoluția din 1917. "Orice răzvrătire internă este o amenințare mortală pentru statul nostru, pentru noi ca națiune", a spus el.

Putin ar fi luat un avion de la Moscova cu destinația nord-vest sâmbătă după-amiază. Nu este clar unde a plecat sau unde se află în prezent.

Înainte ca acordul cu Belarus să fie anunțat, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că: "Toți cei care aleg calea răului se distrug pe ei înșiși. Oricine aruncă sute de mii de oameni în război, în cele din urmă trebuie să se baricadeze în regiunea Moscovei de cei pe care el însuși i-a înarmat".

Armata ucraineană a declarat sâmbătă că forțele sale au făcut progrese în apropiere de Bakhmut, pe frontul de est, și mai la sud. Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că a fost lansată o ofensivă în apropierea unui grup de sate care înconjoară Bakhmut, care a fost cucerit de forțele Wagner în luna mai, după luni de lupte. Oleksandr Tarnavskiy, comandantul frontului de sud, a declarat că forțele ucrainene au eliberat o zonă în apropiere de Krasnohorivka, la vest de centrul regional Donețk, aflat sub control rusesc.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat