"Șeicul orb" condamnat după atentatul din 1993 de la World Trade Center a murit în închisoare

"Șeicul orb" condamnat după atentatul din 1993 de la World Trade Center a murit în închisoare

Omar Abdel-Rahman, cunoscut ca "șeicul orb", condamnat pentru complot în urma atentatului din 1993 de la World Trade Center din New York, a murit sâmbătă într-o închisoare din Statele Unite, la vârsta de 78 de ani, transmite Reuters.

Un purtător de cuvânt a anunțat decesul din cauze naturale al clericului musulman într-un spital penitenciar din statul american Carolina de Nord, la centrul medical federal din Butner. Abdel-Rahman suferea de diabet — boală din cauza căreia își pierduse vederea încă din copilărie — și de afecțiuni coronariene.

Fiul șeicului, Ammar, anunțase deja că familia a fost înștiințată telefonic despre deces, în Egipt, de un reprezentant oficial al SUA.

Abdel-Rahman, născut în Egipt, era considerat în continuare un lider spiritual al extremiștilor musulmani, chiar și după două decenii de la încarcerare. În anii 1980 și 1990, el predica o versiune a islamului care cerea moartea unor guvernanți și instaurarea unui regim islamic în Egipt. Cu toate că figura pe lista persoanelor legate de grupări teroriste a Departamentului de Stat american, i s-a permis intrarea în SUA pe baza unei vize turistice emise de ambasada americană din Sudan, în 1990. Ulterior, autoritățile americane au afirmat că a fost vorba de o eroare informatică, amplificată în 1991, când Abdel-Rahman a primit cartea verde care i-a permis să devină rezident permanent în Statele Unite. Acest "green card" a fost anulat în 1992.

În timp ce șeicul aștepta să fie deportat, pe 26 februarie 1993, un autovehicul capcană a explodat în subsolul World Trade Center, omorând șase oameni și rănind peste 1000.

Abdel-Rahman a fost arestat și trimis în judecată în 1995, sub acuzația de complot pentru comiterea unor acte teroriste simultane în Statele Unite, constând în asasinate și bombe la sediul ONU din New York. El nu a fost acuzat direct de atacul de la World Trade Center, ci de conspirație cu cei care au detonat bomba. În octombrie 1995, șeicul a fost găsit vinovat de 48 de infracțiuni, pentru care a fost condamnat la închisoare pe viață.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

2 VIDEO „Este o combinație de neomenie cu prostie rară” / CTP îl calcă-n picioare pe Orban după numirea fostului p…

3 FOTO Priviți, oameni buni! Ciolacu, Tudose și Romașcanu, în această seară, la Sărata Monteoru!

4 Slugile lui Dan Voiculescu, plantate pe listele PSD pentru alegerile parlamentare

5 Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Dragnea la Trump, a pledat vinovat pentru acuzația de lobby ilegal în fav…