Seiko Hashimoto, candidata preferată în fruntea Comitetului japonez de organizare a JO de la Tokyo

Seiko Hashimoto, candidata preferată în fruntea Comitetului japonez de organizare a JO de la Tokyo

Seiko Hashimoto, ministrul pentru Jocurile Olimpice şi Jocurile Paralimpice de la Tokyo, este candidata preferată pentru a-i succede ca preşedinte al Comitetului japonez de organizare Tokyo-2020 lui Yoshiro Mori, care a demisionat săptămâna trecută, informează Reuters.

Recenta demisie a lui Mori, în urma unor comentarii cu caracter sexist, reprezintă o lovitură pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, confruntate cu o amânare de un an din cauza pandemiei de coronavirus şi de o puternică opoziţie publică, alimentată de teama răspândirii COVID-19.

Conform televiziunii publice NHK, Hashimoto va fi întrebată dacă doreşte să preia acest rol.

''Sunt la curent cu această ştire, dar comitetul de organizare este un organism independent care îşi ia propriile decizii'', a precizat Katsunobu Kato, purtătorul de cuvânt al cabinetului nipon.

Mai devreme, NHK a relatat că atenţia comitetului de organizare s-a concentrat pe un singur candidat în ultimele două reuniuni.

Născută cu câteva zile înainte ca Japonia să găzduiască Olimpiada de vară din 1964, Seiko Hashimoto a fost numită după flacăra olimpică şi a participat la şapte olimpiade, atât de vară, cât şi de iarnă, la ciclism pe velodrom respectiv patinaj viteză. În vârstă de 56 ani, înscrisă în partidul de la putere, Hashimoto ocupă din 2019 postul de ministru al Jocurilor Olimpice.

La prima reuniune a comitetului de organizare, desfăşurată marţi, s-au acceptat cinci criterii pe care noul lider trebuie să le respecte, precum cum ar fi o înţelegere profundă a egalităţii şi diversităţii de gen, capacitatea de a atinge aceste valori în timpul Jocurilor.

Miercuri, guvernatorul prefecturii Shimane, Tatsuya Maruyama, a anunţat că se opune desfăşurării Jocurilor Olimpice şi ştafeta torţei olimpice ar trebui reconsiderată din cauza creşterii riscului de infectare.

Ştafeta torţei olimpice urmează debuteze pe 25 martie în prefectura Fukushima şi să traverseze toate cele 47 prefecturi ale Japoniei în 121 zile. Shimane urma să găzduiască torţa olimpică în zilele de 15 şi 16 mai, iar Jocurile vor începe pe 23 iulie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...