Semnale că armatele rusă și ucraineană se pregătesc pentru o mare bătălie pentru Herson

Semnale că armatele rusă și ucraineană se pregătesc pentru o mare bătălie pentru Herson

Regiunea Herson și capitala sa au importanță strategică și simbolică pentru ambele părți combatante: forțele ruse vor să păstreze un oraș ocupat devreme în invazie și o regiune anexată valoroasă atât pentru soarta viitoarelor ofensive, cât și pentru prestigiul militar al Rusiei. Ucraina este în plină contraofensivă în regiune, după ce a recuperat deja porțiuni însemnate de teritoriu din regiunea Herson.

Contraofensiva ucraineană se apropie de orașul Herson FOTO EPA-EFE

Trupele ucrainene avansează spre orașul Herson, în timp ce cel puțin în aparență forțele de ocupație se retrag: au eliberat clădirea administrativă, de pe care au dat jos și steagul Rusiei, au abandonat punctele de control, au evacuat o mare parte a populației și guvernul de ocupație și au oprit serviciile esențiale, relatează NYT.

Sunt însă indicii că de fapt se pregătește o mare bătălie pentru orașul Herson: armata ucraineană susține că Moscova nu are de gând să cedeze orașul, și a comasat deja 40.000 de soldați pentru a-l apăra.

Forțele ucrainene își continuă avansul spre oraș, chiar dacă în ritm lent, în timp ce lupte îndârjite între părți se poartă în nordul și vestul regiunii. În zona de la vest de râul Nipru, armata ucraineană susține că a recuperat peste 100 de localități.

În condițiile în care intențiile cel puțin ale uneia dintre părți, și anume ale Rusiei, sunt neclare – o retragere, o pregătire de luptă, o atragere în capcană – este cert că Herson este important pentru ambele armate.

În mijlocul declarațiilor neverificate ale oficialilor ruși și a informațiilor limitate despre stadiul contraofensivei ucrainene, există unele indicii despre ce s-ar putea întâmpla în continuare.

Rușii lasă orașul fără curent și apă

Regiunea a fost în mare parte evacuată, dar cei care nu au plecat spun că rușii distrug sursele de electricitate și apă în toate zonele locuite de pe malul vestic al Niprului.

„Ei transformă într-un deșert malul drept. Azi (duminică-n.red) au aruncat în aer stâlpii electrici pentru ca noi să rămânem fără curent și apă”, spune un localnic, Petro, un bărbat în vârstă de 30 de ani. El a făcut declarații prin intermediul mesajelor și a cerut să nu-i fie dezvăluit numele din motive de siguranță.

Informațiile despre ce se întâmplă la fața locului sunt contradictorii: mass-media de stat din Rusia susține că ucrainenii au bombardat liniile electrice, în vreme ce șeful ucrainean exilat al administrației militare regionale din Herson, Iaroslav Ianușevici, afirmă că au fost avariate în urma atacurilor rusești.

Totodată, forțele de ocupație au amplasat mine în jurul turnurilor de apă din orașul Berislav, aflat la 80 km de Herson, adaugă acesta.

Potrivit oficialilor ucraineni, forțele se ocupație se tem de faptul că civilii rămași în regiune ar putea furniza informații trupelor ucrainene sau să saboteze armata rusă. De altfel, guvernatorul instalat de Kremlin în regiunea avertizat că civilii care nu pleacă ar putea fi considerați elemente ostile.

Potrivit unor estimări ale activiștilor ucraineni, între 30.000 și 60.000 de civili s-ar mai afla în Herson dintr-o populație de 250.000 înainte de război. Autoritățile de ocupație au dispus evacuarea civililor de pe malul vestic al râului în teritoriile controlate de ruși de pe malul celălalt, în timp ce au blocat drumurile spre zonele controlate de Ucraina. Administrația orașului a fost de asemenea evacuată, iar în retragerea lor soldații au jefuit orașul, conform mărturiilor locuitorilor și ale oficialilor ucraineni.

Pierderea orașului ar fi o lovitură pentru ofensiva Kremlinului

Cucerirea Herson, un oraș-port important și un șantier naval, a fost cel mai mare succes repurtat de forțele ruse în primele zile ale invaziei, Kremlinul făcându-și calcule că ar putea folosi regiunea pentru a înainta spre vest, către orașul-port Odesa. Astfel că împingerea forțelor ruse înapoi peste Nipru ar reprezenta o lovitură puternică dată ofensivei ruse și ambiției Kremlinului de a cuceri tot sudul Ucrainei. Mai mult, dacă contraofensiva ucraineană continuă să recupereze teritorii în Herson, rușii ar putea pierde din nou aprovizionarea cu apă dulce a Peninsulei Crimeea.

Faptul că Putin s-a opus retragerii forțelor din Herson semnalează importanța strategică pe care o atribuie regiunii, și prestigiul militar atribuit acestei victorii timpurii. În plus, regiunea Herson a fost alipită formal Rusiei, cu toate că nici la acel moment armata sa nu o controla în întregime.

Ucraina a izolat forțele ruse din Herson

Forțele ucrainene au folosit cu succes artileria cu rază lungă de acțiune occidentală pentru a tăia căile de comunicație și izola forțele ruse de pe malul vestic al râului Nipru, aruncând în aer principalul pod și apoi țintind trecerile improvizate pentru a aduce provizii și întăriri.

Singura trecere peste râu aflată sub controlul rus este barajul Kahovka, situat la circa 50 km nord-est de oraș, care a devenit o rută importantă de aprovizionare.

Părțile combatante s-au acuzat reciproc că plănuiesc acte de sabotaj asupra barajului, cu consecințe potențial catastrofale, pentru că porțiuni vaste din regiune ar fi inundate, inclusiv orașul. Totodată, ar putea scădea la un nivel periculos rezervorul de apă care alimentează cu apă pentru răcirea reactoarelor centrala atomo-electrică de la Zaporojie.

Terenurile plate ale regiunii și numeroasele sale canale de irigație sunt favorabile pozițiilor defensive rusești și este motivul pentru care ucrainenii avansează lent. Potrivit analiștilor, armata Rusiei a detașat în regiune cei mai experimentați soldați și a depozitat muniție și provizii.

Ambele părți au semnalat că urmează o bătălie pentru oraș

Potrivit oficialilor militari ucraineni, cu toate că rușii s-au retras de la punctele de control, nu sunt dovezi certe că forțele ruse propriu-zise s-au retras. De altfel, ambele părți au semnalat în declarații publice că se pregătesc de luptă.

Experții militari preconizează lupte de gherilă sângeroase dacă rușii vor apăra orașul. Momentan, trupele ucrainene sunt încă departe de oraș, întâmpinând o rezistență acerbă în avansul lor.

Un lider pro-rus din Herson a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că Ucraina a adus artilerie, avioane și elicoptere în vederea pregătirii următoarei etape a asaltului său asupra regiunii. Oficiali de rang înalt de la Kiev au declarat că Moscova ar putea încerca să creeze iluzia că forțele sale părăsesc Herson pentru a-i atrage pe ucraineni în luptă.

Stadiul contraofensivei ucrainene în Herson

Forțele ruse au continuat pregătirile defensive în regiunea Kherson pe 6 și 7 noiembrie, se arată în ultimul raport al institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Potrivit unor surse militare ucrainene, trupele rusești încearcă să mențină liniile defensive în direcția Herson.

Imaginile geolocalizate prin satelit din 29 octombrie, 3 noiembrie și 4 noiembrie arată liniile defensive rusești în Kahovka, la 70 km est de orașul Herson, Hola Pristan, la 8 km sud-vest, și Ivanivka, la 60 km sud-vest - toate situate pe malul estic al râului Nipru.

Surse rusești au afirmat că forțele ucrainene se adună în direcția Herson. Adjunctul administrației de ocupație din Herson, Kirill Stremousov, și bloggerii militari ruși susțin că forțele ucrainene își retrag trupele la granița regiunii Herson în pregătirea următoarei etape a contraofensivei lor.

Ministerul rus al Apărării și alte surse rusești au susținut, în plus, că trupele ucrainene au atacat pozițiile rusești de-a lungul liniei actuale a frontului în nordul și în vestul regiunii Herson. Potrivit unor surse rusești grupurile ucrainene de sabotaj și recunoaștere au aruncat în aer trei linii electrice de-a lungul drumului Berislav-Kahovka și au întrerupt alimentarea cu energie electrică în zona Berislav.

Situația pe frontul de luptă Herson- Nicolaev FOTO ISW

Situația pe frontul de luptă Herson- Nicolaev FOTO ISW

Forțele ucrainene și-au continuat campania de interdicție împotriva zonelor de concentrare rusești din întreaga regiune Herson pe 6 și 7 noiembrie. Imagini geolocalizate postate pe 6 noiembrie arată urmările unei lovituri ucrainene asupra hotelului "Golden Pheasant" din Radensk (la aproximativ 23 km sud-est de Herson), unde se presupune că erau staționate trupe rusești.

Locuitorii din Nova Kahovka, la 60 km est de Herson, și Oleșki , la 8 km sud, au postat imagini cu fum în urma loviturilor ucrainene raportate la 7 noiembrie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”