Semnificațiile vizitei istorice pe care Regele Charles al III-lea o va face în România

Semnificațiile vizitei istorice pe care Regele Charles al III-lea o va face în România

Regele Charles al III-lea va veni România pe 2 iunie, în afara întâlnirilor oficiale urmând a petrece câteva zile și la Viscri. Este prima vizită a unui monarh britanic în țara noastră, în timpul exercitării funcției, iar analiștii o cataloghează drept un semnal excepțional, mai ales că are loc la puțin timp după încoronare.

FOTO Arhivă Adevărul

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat în cadrul unei conferințe de presă că Regele Charles al III-lea va veni în România la începutul lunii iunie, fără a da însă detalii despre program.

Este o activitate care este pe agenda guvernamentală. Suntem parte la programul care va fi la nivelul președinției“, a spus premierul, răspunzând unei întrebări cu privire la vizita Regelui Charles.

Surse oficiale au declarat pentru „Adevărul“ că vizita va avea loc pe 2 iunie , urmând ca Regele Charles să petreacă mai multe zile în România și să viziteze satul Viscri , pe lângă întâlnirile oficiale cu Klaus Iohannis sau cu alți reprezentanți ai statului român.

Regele Marii Britanii este un admirator declarat al Transilvaniei, unde deține mai multe proprietăți, cea mai cunoscută fiind în satul Viscri.

Ce simbolizează vizita monarhului britanic

„Ar fi o premieră pentru țara noastră să vină regele în funcție. Nu au fost nici măcar când era Monarhia în România. (...) Ar fi ceva extraordinar, mai ales dacă o face acum, pentru că știți că este suveran peste mai multe state“, a explicat istoricul Dan Falcan pentru „Adevărul“.

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu a explicat pentru „Adevărul“ că vizita este o confirmare a sentimentelor speciale ale Regelui Charles al III-lea pentru România, fiind acum semnalate la nivelul Casei Regale Britanice, „ceea ce este un semn extraordinar de semnificativ și important“.

Sper ca partea română să înțeleagă foarte bine despre ce tip de context discutăm în condițiile unei astfel de vizite, făcute foarte rapid de la momentul încoronării. Este realmente un semnal excepțional“, a susținut fostul ministru.

Fostul șef al diplomației române a amintit de vizita pe care Regele Charles o avea programată în Franța, dar care a fost amânată din cauza protestelor, precum și de deplasarea făcută în Germania, înainte de încoronare, punând evenimentele pe seama „scăderii drastice a sprijinului pentru Brexit și a conturării din ce în ce mai mult a unei noi opțiuni de apropiere de Uniunea Europeană a Marii Britanii“.

„Faptul că vine și în România atât de repede, în egală măsură, are o rezonanță aparte“, a completat Diaconescu.

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat pentru „Adevărul“ că, din punct de vedere diplomatic, vizita va avea un rol benefic indirect. „Subliniază rolul simbolic important pe care România îl are nu numai în sufletul regelui, ci și pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord“, a arătat Pîrvulescu.

„Deci, este o recunoaștere implicită a Guvernului britanic, prin intermediul Regelui. (...) Vizitele acestea sunt vizite cordiale, marchează o relație specială, țin evident de agenda Regelui, Regele și-a dorit acest lucru, și asta este foarte important. Și acest aspect simbolic ceremonial poate să aibă o importanță foarte mare pentru mediul de afaceri, spre exemplu. Deci, nu are un efect direct, dar poate să aibă un efect indirect foarte puternic. Este o dovadă că, în abordarea britanicilor, România este o țară mai mult decât frecventabilă, România este o țară modernă, și asta va avea importanță. Este viza de bună creștere pe care coroana britanică o dă României și evident clasa politică va profita de ea“, a mai explicat Cristian Pîrvulescu, punctând asupra efectului anulării vizitei Regelui în Franța, care trebuia să aibă loc înainte de încoronare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...