Senat - Comisia juridică: Pedepsele cu închisoare de până la 3 ani inclusiv, grațiate integral

Senat - Comisia juridică: Pedepsele cu închisoare de până la 3 ani inclusiv, grațiate integral

Pedepsele cu închisoare de până la 3 ani inclusiv, aplicate de instanța de judecată, se grațiază în întregime, se arată într-un amendament adoptat marți de Comisia juridică la proiectul de lege privind grațierea.

În forma Guvernului, inițiatorul actului normativ, se grațiau în întregime pedepsele până la 5 ani, dar prevederea nu a întrunit susținerea senatorilor juriști.

Senatorul PMP Traian Băsescu, inițiator al amendamentului care prevedea grațierea în întregime a pedepselor de până 10 ani, a renunțat la propunerea sa și și-a însușit amendamentul Asociației Magistraților din România care stipula că pedepsele de până la 6 ani sunt grațiate integral, dar acesta a fost respins de comisie.

Alt amendament adoptat prevedea grațierea parțială cu 3 ani a pedepselor mai mari de 3 ani, dar mai mici de 10 ani. De asemenea, senatorii juriști au stabilit că pedepsele suspendate condiționat sau sub supraveghere nu se grațiază.

Referitor la femeile însărcinate condamnate, senatorii au stabilit în Comisia juridică că pedepsele cuprinse între 6 și ani 10 ani ale acestora acestora se grațiază cu jumătate. De aceeași clemență beneficiază persoanele cu pedepse între 6 și 10 ani care au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani sau minori cu handicap accentuat sau grav.

Senatorul Traian Băsescu a propus ca prin acest amendament să beneficieze de prevederile legii și femeile care au săvârșit acte de corupție, dar propunerea a fost respinsă prin vot.

"Ceea ce s-a votat se spune că este în interesul copilului. Se spune că modul cum a fost adoptat articolul este neconstituțional. Dumneavoastră faceți copii de corupți și copii de necorupți. Nu există așa ceva. Vă atenționez că acest articol va cădea la Curtea Constituțională. Dacă vorbim de un articol de lege în folosul copilului toți copiii trebuie să beneficieze. În rest, votați cum vreți, dar țineți cont și de Constituția țării", a spus Băsescu.

Președintele Comisiei juridice, Șerban Nicolae a replicat: "Nu suntem obligați să ne însușim acest punct de vedere pentru că atunci ar însemna că nu mai avem nici condiționalitatea dată de recidivă, nici de tipul de faptă săvârșită".

De asemenea, alt amendament adoptat de Comisie a vizat pedepsele cuprinse între 6 și 10 ani ale condamnaților care au împlinit 60 de ani, pedepse care se grațiază cu jumătate.

Amendamentul senatorului PSD Liviu Brăiloiu care prevede că se grațiază în întregime pedepsele condamnaților care au împlinit 70 de ani a fost însușit prin vot de comisie

Dezbaterile vor continua săptămâna viitoare în Comisia juridică la acest act normativ, când se vor discuta și excepțiile de la această lege.

Dezbaterile pe articole la acest proiect de lege au început în prezența ministrului Justiției, Tudorel Toader.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…