Senat: Ordonanța privind organizarea DGPI, adoptată; șeful serviciului - numit și eliberat din funcție de ministrul de Interne

Senat: Ordonanța privind organizarea DGPI, adoptată; șeful serviciului - numit și eliberat din funcție de ministrul de Interne

Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) a Ministerului de Interne, cu un amendament al Comisiei de apărare care prevede că șeful acestei structuri este numit și eliberat din funcție de ministrul de Interne.

În favoarea proiectului s-au pronunțat 75 de senatori, 2 s-au abținut și 29 au votat împotrivă.

Proiectul are ca obiect de reglementare înființarea, organizarea și funcționarea DGPI, ca structură specializată cu atribuții în domeniul securității naționale, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu personalitate juridică, urmând a se desființa Departamentul de Informații și Protecție Internă.

În forma propusă de Guvern, directorul general al DGPI este cadru militar în activitate, numit în funcție prin decizie a premierului la propunerea ministrului de Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Camera Deputaților a adoptat actul normativ cu modificarea potrivit căreia directorul general al DGPI este cadru militar în activitate, numit în funcție de către ministrul de Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Comisia de apărare și Comisia de administrație a Senatului au modificat, de asemenea, actul normativ adoptat de Camera Deputaților, în sensul că directorul general al DGPI este numit și eliberat din funcție de către ministrul de Interne.

Senatorii Opoziției și-au exprimat nemulțumirea față de amendamentul adoptat de Comisia de apărare, prin care sunt eliminate din procedura de numire a șefului DGPI avizul CSAT și obligativitatea ca directorul acestei structuri să fie cadru militar în activitate.

"A fost o bătălie formidabilă de la Revoluție încoace ca fiecare să își facă un serviciu secret. Desprinderea totală a acestui serviciu de CSAT nu este bună pentru că acolo se discută probleme legate de secrete de stat. Ce este totuși interesant că practic prin lege noi spunem că tot ce face acest servicu este activitate secret de stat, ceea ce nu este adevărat. Foarte multe activități ale acestui serviciu nu ar trebui să fie secret de stat, poate secret de servicu, poate pe altă gamă a secretului. De aceea, părerea mea este că a rupe total de CSAT acest serviciu este o greșeală și vom vedea peste ani ce se va întâmpla. Bine ar fi să votăm împotriva legii și poate să o reluăm cândva în altă formă", a afirmat, la dezbaterile din plen, senatorul PMP Traian Băsescu.

De asemenea, senatorul Nicu Fălcoi, secretar al Comisiei de apărare, a anunțat votul împotrivă al USR.

"Plecând de la o ordonanță de urgență care practic încerca să scoată de sub suspiciune serviciul (...), care ani de zile s-a considerat o unealtă a mai marilor zilei, prin amendamentele aduse atât în Camera Deputaților, cât și în comisiile de la Senat, s-a reușit deturnarea acestei ordonanțe de urgență. Prin eliminarea avizului CSAT, cât și prin lăsarea la dispoziția ministrului de Interne numirea directorului acestei direcții și a obligativității ca acesta să fie militar, precum și prin secretizarea întregii sale activități DGPI devine un serviciu secret pus la dispoziția domnului Dragnea. Prin urmare, USR nu poate gira așa ceva și va vota împotriva acestei legi", a spus Fălcoi.

La rândul său, senatorul Alina Gorghiu a precizat că PNL nu este de acord cu actul normativ în forma propusă de Comisia de apărare și Comisia de administrație a Senatului.

"Sunt două lucruri care ne deranjează la acest proiect. Că în privința șefului totul rămâne la cheremul ministrului de Interne, scoțându-se avizul CSAT și renunțând la calitatea de militar pentru șeful acestui serviciu, deși argumentele evocate de PMP și USR sunt foarte clare — vorbind de un serviciu care operează și gestionează informații cu caracter de stat care fac obiectul multor ședințe CSAT și în opinia noastră este de neînțeles de ce majoritatea dorește eliminarea acestui aviz. (...) Opinia PNL este de respingere în form actuală", a spus Gorghiu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski