Senat: Proiectul lui Băsescu referitor la desfiinţarea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, adoptat

Senat: Proiectul lui Băsescu referitor la desfiinţarea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, adoptat

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de luni, iniţiativa legislativă a senatorul PMP Traian Băsescu prin care se propune desfiinţarea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), prin abrogarea legii de organizare şi funcţionare a acestei instituţii.

"Am lansat această iniţiativă legislativă constatând inutilitatea unei instituţii care nu are decât statutul de instituţie clientelară. Această Academie a Ştiinţelor Securităţii Naţionale s-a înfiinţat în 2012 ca Academie de Ştiinţe Militare, ceea ce era cu totul altceva. Între timp, prin OUG, şi prin hotărâri de guvern, a devenit ASSN, nume extrem de pompos, şi mai ales a făcut din funcţionari ai acestei academii, care puteau fi chiar şi profesori universitari, peste noapte, (...) academicieni cu rentă viageră, exact ca un membru al Academiei Române. (...) Ca argument pentru desfiinţare: valoarea ştiinţifică este zero prin calitatea academicienilor acestei instituţii. Vreau să vă dau un element: există un indice de consacrare academică care se numeşte Indicele Hirsch. (...) Vreau să ştiţi că acest indice a fost adoptat şi de instituţiile româneşti (...). Situaţia la ASSN - (...) pentru domnul Mihalache Sorin Dan, academicianul nostru de la Londra - indicele H este 0. (...) Cel mai mare indice dintre cei 21 de academicieni îl are Curaj Adrian, fost ministru al Educaţiei, care are indice 8, dar niciun element ştiinţific din lucrările care l-au dus la indice 8 nu este legat de ştiinţele securităţii naţionale (...). Media indicelui academic la ASSN este 2", a afirmat Băsescu la dezbaterea proiectului din plenul Senatului.

Potrivit lui Băsescu, "această instituţie compromite ideea de învăţământ de securitate naţională în România".

Propunerea legislativă adoptată de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, cu 100 de voturi 'pentru', 2 'împotrivă' şi o abţinere în forma amendată chiar de iniţiator, prevede că "se desfiinţează ASSN, ca for naţional de consacrare ştiinţifică, aflată în coordonarea ştiinţifică a Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, cu sediul în municipiul Bucureşti, Şos. Panduri nr.68-72, sectorul 5, în termen de 5 zile de la data publicării în Monitorul Oficial, partea I".

"Patrimoniul ASSN se distribuie proporţional cu contribuţia către cele trei instituţii tutelare care coordonează activitatea ştiinţifică a Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii, şi se stabileşte prin Hotărâre a Guvernului (...) Personalul Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale se distribuie proporţional cu contribuţia către cele trei instituţii tutelare, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii, şi se stabileşte prin Hotărâre a Guvernului, şi va fi încadrat în limita numărului maxim de posturi aprobat pentru instituţia care preia activitatea acestora, beneficiind de drepturile salariale acordate, potrivit legii, pentru categoriile de funcţii din cadrul instituţiei publice respective. (...) Arhiva ASSN va fi depusă la Arhivele Naţionale ale României, Direcţia Municipiului Bucureşti, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi", se mai arată în actul normativ adoptat de Senat.

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria