Senat: PSD dorește modificarea Legii referendumului în procedură de urgență (proiect)

Senat: PSD dorește modificarea Legii referendumului în procedură de urgență (proiect)

Senatorii PSD au depus în Camera superioară a Parlamentului o propunere legislativă care modifică Legea 3/2000 în sensul că referendumul pentru revizuirea Constituției urmează să se desfășoare în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire.

PSD propune modificarea alineatului 1 al articolului 6 din Legea referendumului, astfel încât să fie stipulat faptul că inițiativa și procedura revizuirii Constituției sunt supuse "dispozițiilor prevăzute la art. 73 alin. 1 și 2, art. 150 și art. 151 din Constituție și prezentei legi".

De asemenea, senatorii social-democrați propun și completarea articolului 6 în sensul că "proiectul legii constituționale, adoptat de către Camera Deputaților și de Senat, se publică, în aceeași zi, în Monitorul Oficial al României, Partea I".

"Cetățenii României sunt chemați să-și exprime voința prin vot în cadrul referendumului național cu privire la revizuirea Constituției în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută la art. 151, alin. 3 din Constituția României, calculată de la data publicării în MO, Guvernul având obligația de a aduce la cunoștință publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, această dată", propun social-democrații.

O altă propunere pentru completarea articolului 6 stipulează faptul că "persoanele care au dreptul să participe la referendumul național privind revizuirea Constituției, modul de desfășurare a campaniei pentru referendum, organizarea și desfășurarea acestuia, organizarea și atribuțiile birourilor electorale, faptele care constituie contravenții și infracțiuni, precum și modul de constatare și sancționare a acestora sunt cele stabilite la art. 4, art. 7 alin. 1, precum și în cap. IV, V, VI din Legea 3/2000".

În propunerea de lege a PSD se precizează că toate cheltuielile pentru organizarea și desfășurarea referendumului național privind revizuirea Constituției se suportă de la bugetul de stat.

"Pentru asigurarea unei proceduri clare aplicabile tuturor inițiativelor de revizuire a Constituției, a fost elaborat prezentul proiect de lege pentru organizarea și desfășurarea oricărui referendum național ce ar putea fi inițiat începând cu referendumul ce trebuie organizat cu privire la inițiativa cetățenească ce se află pe rolul Parlamentului", precizează inițiatorii în expunerea de motive a actului normativ.

Social-democrații solicită dezbaterea acestei inițiative de lege în procedură de urgență, Senatul fiind prima Cameră sesizată în acest caz.

Proiectul a fost inițiat de liderul grupului senatorial al PSD, Șerban Nicolae, fiind apoi asumat de alți 47 de senatori social-democrați.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cine este Turku, interlopul cu grenadă și pistol care a chemat poliția să-l aresteze

2 Raluca Drăgoi, pozată în timp ce face sex oral

3 Atenție, balenă în libertate pe plajă, la Mamaia!

4 CNA a amendat TVR cu 10.000 de lei după ce Cristache și Cristoiu l-au linșat pe președintele Iohannis

5 Așa o fi? / Dubioase și urât mirositoare sunt dedesubturile politicii românești