Senatorii spanioli nu autorizează plasarea sub tutelă a mass-media publice catalane

Senatorii spanioli nu autorizează plasarea sub tutelă a mass-media publice catalane

Punerea sub tutelă a mass-media publice catalane și instituirea a priori a unui control asupra măsurilor luate de parlamentul regional, cum cerea guvernul conservator de la Madrid, nu au fost autorizate vineri de senatorii spanioli, informează AFP.

Două amendamente ce resping aceste măsuri au fost votate de Senat, Camera Superioară a parlamentului, care în schimb a dat undă verde guvernului central condus de Mariano Rajoy să-i destituie pe liderii secesioniști catalani, la mai puțin de o oră după votarea de către parlamentul catalan a unei declarații unilaterale de independență.

Un amendament din partea socialiștilor a blocat cererea guvernului central de a plasa sub tutelă postul public de televiziune catalan TV3 în numele "unei informații fiabile, obiective și echilibrate".

Această măsură a suscitat critici dincolo de tabăra naționaliștilor catalani, în numele libertății presei.

Cele trei mass-media publice catalane, TV3, Catalunya Radio și Agenția Catalană de Informații, care numără împreună circa 2.300 de angajați, au calificat miercuri această tentativă drept "ingerință inacceptabilă".

Totodată, senatorii au adoptat un amendament ce suprimă controlul a priori de către guvernul central asupra textelor adoptate de parlamentul Cataloniei, considerând această măsură anticonstituțională.

Parlamentul regional nu va putea cu toate acestea să prezinte un candidat la conducerea guvernului catalan, nici să controleze deciziile luate direct de executivul sub tutelă. Și aceasta până la convocarea de alegeri regionale anticipate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ai greșit platforma” / „Bă, ai înnebunit!!! Ați ajuns săraci? / Iubita lui Selly a produs stupefacție în online cu ultimele postări

2 Ucraina, atacată cu propriile rachete? În 1999, Ucraina a plătit gazul rusesc cu 600 rachete Kh-55

3 Cazul „shaorma cu de toate”

4 PSD s-a încurcat în propriile combinații cu sindicatele? / Liderii PNL au simțit că Ciolacu are genunchii moi! L-au mandatat pe Ciucă să pună presiune p…

5 Andreea Esca, ravisantă la nunta lui Smiley și Ginei Pistol