Senatorii spanioli nu autorizează plasarea sub tutelă a mass-media publice catalane

Senatorii spanioli nu autorizează plasarea sub tutelă a mass-media publice catalane

Punerea sub tutelă a mass-media publice catalane și instituirea a priori a unui control asupra măsurilor luate de parlamentul regional, cum cerea guvernul conservator de la Madrid, nu au fost autorizate vineri de senatorii spanioli, informează AFP.

Două amendamente ce resping aceste măsuri au fost votate de Senat, Camera Superioară a parlamentului, care în schimb a dat undă verde guvernului central condus de Mariano Rajoy să-i destituie pe liderii secesioniști catalani, la mai puțin de o oră după votarea de către parlamentul catalan a unei declarații unilaterale de independență.

Un amendament din partea socialiștilor a blocat cererea guvernului central de a plasa sub tutelă postul public de televiziune catalan TV3 în numele "unei informații fiabile, obiective și echilibrate".

Această măsură a suscitat critici dincolo de tabăra naționaliștilor catalani, în numele libertății presei.

Cele trei mass-media publice catalane, TV3, Catalunya Radio și Agenția Catalană de Informații, care numără împreună circa 2.300 de angajați, au calificat miercuri această tentativă drept "ingerință inacceptabilă".

Totodată, senatorii au adoptat un amendament ce suprimă controlul a priori de către guvernul central asupra textelor adoptate de parlamentul Cataloniei, considerând această măsură anticonstituțională.

Parlamentul regional nu va putea cu toate acestea să prezinte un candidat la conducerea guvernului catalan, nici să controleze deciziile luate direct de executivul sub tutelă. Și aceasta până la convocarea de alegeri regionale anticipate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Și așa a aflat lumea despre o bază militară secretă a SUA din mijlocul Oceanului Indian

2 Primul semnal clar că războiul din Ucraina ar putea să o ia razna, dar și că Rusia ar trebui să se teamă din ce în ce mai mult...

3 „Erau innebunite după băieți”

4 E oficial! / Documentul-dovadă despre tripleta Coldea-Dumbravă-Trăilă cercetat de DNA! / Contractul prin care omul de afaceri Mihai Tufan, fost iubit al A…

5 „Am făcut ca Ceaușescu, am cumparat tot palierul”