Senatul a dat undă verde pentru noi reglementări la alegerile parlamentare din decembrie: Românii din diaspora vor putea vota și pe liste suplimentare

Senatul a dat undă verde pentru noi reglementări la alegerile parlamentare din decembrie: Românii din diaspora vor putea vota și pe liste suplimentare

Senatul a adoptat, miercuri, o propunerea legislativă care permie alegătorilor români cu domiciliul în străinătate să îşi exercite dreptul de vot pe liste electorale suplimentare la o altă secţie de votare din circumscripţia electorală de care aparţin. De asemenea, proiectul propune ca şi cei care se află la rând, în afara sediului secţiei de votare, să poată să-şi exercite acest drept până la ora 23,59. Inițiativa merge spre dezbatere la Camera Deputaților care este și forul decizional în acest caz.

Senatorii au adoptat propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea unor legi în materie electorală cu 123 voturi "pentru" şi 3 "împotrivă".
Radu Mihail, USR: "Legile făcute pe repede înainte nu sunt o soluție bună. Am văzut în trecut și cred că e și cazul pentru acest proiect. Pe de altă parte, aici vorbim despre urgență. Guvernul, AEP au așteptat până în ultmuul moment să vină cu acele modificări abaolut necesare. (...) Legea include și modificări în modificări în organizarea AEP care nu-și aveau locul aici, dar cea mai matre regret pe care-l avem este că nu a fost inclusă o prevedere esențială privind votul în diaspora, referitor la durata acesteia: două zile sunt necesare în condițiile pandemiei”, spune senatorul USR Radu Mihail.

Adrian Țuțuianu, PRO România: „În primul rând avem de-a face cu un ghiveci legislativ, cu modificări care privest funcționarea AEP. În al doilea rând, se schimbă regula în timpul jocului. Avem alegeri peste trei luni și noi modificăm substanțial legislația electorală. În al treilea rând, un lucru care arată că distinșii mei foști colegi din PSD se războiesc cu ProRomânia privește modificarea definiției partidului parlamentar".
 
Vezi aici varianta proiectului de lege adoptată de Senat
Proiectul de lege a fost inițiat de liderii deputaţilor PSD, PNL, USR, PMP, UDMR şi ALDE - Alfred Simonis, Florin Roman, Cătălin Drulă, Marius Paşcan, Zacharie Benedek şi Varujan Vosganian.
 
Ce prevede proiectul de lege:
Alegătorii români vor avea posibilitatea să voteze şi la o alta secţie de votare din circumscripţia electorală de care aparţin, fiind înscrişi, în acest caz, în listele suplimentare.
  • Se abrogă prevederea legii în vigoare care spune că alegătorii care şi-au schimbat domiciliul sau reşedinţa în străinătate după încheierea perioadei de înscriere în Registrul electoral votează numai la secţiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate ale României.
Alegătorii aflaţi în faţa secţie de votare şi care aşteaptă la rând să voteze o pot face până la cel mult 23.59
  • Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare verifică la ora 21.00 dacă în afara sediului secţiei de votare se afla alegatori care aşteaptă să-şi exercite dreptul de vot şi dispune măsurile necesare pentru a asigura accesul ordonat al acestora în localul de vot, în serii corespunzătoare numărului cabinelor”, conform proiectului de lege.
Scade numărul de susţinători necesar depunerii candidaturilor
  • Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care depun la Biroul Electoral Central o listă de susţinători cuprinzând cel puţin 0,5% din numărul total de alegători înscrişi în Registrul electoral la nivel naţional, pot depune liste de candidaţi în toate circumscripţiile electorale.
De asemenea se modifică şi se complează Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020 astfel încât membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.

La alegerile parlamentare din anul 2020, primarii, sub coordonarea prefecţilor, asigură igiena şi dezinfecţia localurilor de vot.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro