Senatul a transmis Camerei inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției pentru o primă dezbatere

Senatul a transmis Camerei inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției pentru o primă dezbatere

Senatul a decis miercuri să transmită pentru o primă dezbatere Camerei Deputaților inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției, prin care se stabilește că familia este întemeiată pe căsătoria între un bărbat și o femeie.

Senatorul Titus Corlățean (PSD) a explicat că, potrivit Legii fundamentale, procedura ar fi trebuit să înceapă la Camera Deputaților și nu la Senat, cum a fost repartizată în octombrie 2016. El a recomandat compartimentelor de specialitate ale Parlamentului "mai multă atenție în gestionarea acestor subiecte" și le-a solicitat colegilor deputați să trateze cu celeritate subiectul.

"Situația este regretabilă cu atât mai mult cu cât tema este extrem de importantă. Trei milioane de cetățeni au semnat această inițiativă de revizuire și pierdem timpul. (...) În grupurile parlamentare ale actualului Senat s-a anunțat că ar avea loc un referendum în primăvara acestui an. Probabil va fi dificil în contextul în care procedura se reia la Camera Deputaților. Deci un apel la celeritate către colegii din Camera Deputaților pentru ca Senatul ulterior să finalizeze această procedură și pentru ca cetățenii să se pronunțe prin referendum popular asupra unui subiect, cel al familiei, extrem de important", a spus Titus Corlățean în plenul Senatului.

Articolul 151 din Constituție stipulează că proiectul sau propunerea de revizuire a Legii fundamentale "trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere", iar, dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, hotărăsc cu votul a cel puțin trei pătrimi din numărul deputaților și senatorilor.

"Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire", se mai arată în textul constituțional.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…