Senatul american a respins veto-ul președintelui Obama asupra legii ce permite acționarea Arabiei Saudite în instanță

Senatul american a respins miercuri cu o largă majoritate veto-ul președintelui Barack Obama asupra legii care permite supraviețuitorilor și familiilor victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 să dea în judecată Arabia Saudită, transmite agenția Reuters.

În orele următoare Camera Reprezentanților se va pronunța de asemenea prin vot asupra acestei chestiuni, iar dacă cel puțin două treimi dintre membrii ei vor vota pentru legea intitulată 'Justice Against Sponsors of Terrorism Act' (Justiție împotriva sponsorilor terorismului), atunci ar fi pentru prima dată când președintele Obama își va vedea anulat un veto asupra unei legi.

Liderul de la Casa Albă a recurs la acest veto pentru a bloca aplicarea respectivei legi, în baza căreia supraviețuitorii și familiile victimelor atacurilor de 11 septembrie ar putea să dea în judecată Arabia Saudită.

Barack Obama a invocat faptul că această lege ar slăbi principiul imunității care protejează statele (și pe diplomații acestora) de proceduri judiciare și riscă, printr-un efect de bumerang, să expună Statele Unite la procese în diverse tribunale din întreaga lume.

Actul normativ a iritat monarhiile din Golf, care au avertizat că adoptarea acestui text ar putea crea "un grav precedent".

Dintre cei 19 atentatori de la 11 septembrie 2001, 15 erau cetățeni saudiți, dar implicarea Arabiei Saudite, aliat al Statelor Unite, nu a fost demonstrată prin dovezi de necontestat, potrivit unui raport american de anchetă.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 HARTĂ INTERACTIVĂ Rezultate alegeri prezidențiale 2019 - Turul 1. Vezi cât a obținut fiecare candidat și în ce…

2 ALERTĂ Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte! „Dăncilă să se pregătească pentru un dialog cu procurorii, din c…

3 Pentru cunoscători / Tentativa lui Macron și a serviciilor secrete franceze de a face jocuri murdare în România …

4 Gata, „revoluția anti-clica PSD” a lui Orban s-a terminat! Reforma administrației, promisă „rapid”, se amână „…

5 Primul semnal din USR. Cosette Chichirău, contracandidata lui Barna la alegerile interne: „Nu știu ce va face …

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea