Senatul american a respins veto-ul președintelui Obama asupra legii ce permite acționarea Arabiei Saudite în instanță

Senatul american a respins veto-ul președintelui Obama asupra legii ce permite acționarea Arabiei Saudite în instanță

Senatul american a respins miercuri cu o largă majoritate veto-ul președintelui Barack Obama asupra legii care permite supraviețuitorilor și familiilor victimelor atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 să dea în judecată Arabia Saudită, transmite agenția Reuters.

În orele următoare Camera Reprezentanților se va pronunța de asemenea prin vot asupra acestei chestiuni, iar dacă cel puțin două treimi dintre membrii ei vor vota pentru legea intitulată 'Justice Against Sponsors of Terrorism Act' (Justiție împotriva sponsorilor terorismului), atunci ar fi pentru prima dată când președintele Obama își va vedea anulat un veto asupra unei legi.

Liderul de la Casa Albă a recurs la acest veto pentru a bloca aplicarea respectivei legi, în baza căreia supraviețuitorii și familiile victimelor atacurilor de 11 septembrie ar putea să dea în judecată Arabia Saudită.

Barack Obama a invocat faptul că această lege ar slăbi principiul imunității care protejează statele (și pe diplomații acestora) de proceduri judiciare și riscă, printr-un efect de bumerang, să expună Statele Unite la procese în diverse tribunale din întreaga lume.

Actul normativ a iritat monarhiile din Golf, care au avertizat că adoptarea acestui text ar putea crea "un grav precedent".

Dintre cei 19 atentatori de la 11 septembrie 2001, 15 erau cetățeni saudiți, dar implicarea Arabiei Saudite, aliat al Statelor Unite, nu a fost demonstrată prin dovezi de necontestat, potrivit unui raport american de anchetă.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 VIDEO Priviți, noi explozii în Crimeea!

4 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”

5 BREAKING Ucrainenii au lovit o nouă bază aeriană rusească în Crimeea! / Ce avioane ar avea Rusia pe aerodrom