Senatul SUA va introduce la vot o rezoluție care să permită Washingtonului să desfășoare acțiuni militare împotriva Iranului

Senatul SUA va introduce la vot o rezoluție care să permită Washingtonului să desfășoare acțiuni militare împotriva Iranului

Senatorul american Lindsey Graham a spus că va permite țării sale să desfășoare operațiuni militare împreună cu Israelul pentru a scoate partea iraniană din afacerile petroliere.

Foto: Shutterstock

Senatorul american Lindsey Graham (republican din Carolina de Sud) a declarat că intenționează să introducă o rezoluție în camera superioară a Congresului SUA care să permită Washingtonului, împreună cu Israelul, să conducă acțiuni militare pentru a priva Iranul de veniturile din petrol.

Iată mesajul meu: dacă Hezbollah, care este forța proxy a Iranului, lansează un atac pe scară largă asupra Israelului, îl voi considera o amenințare existențială pentru statul Israel. Voi introduce o rezoluție în Senatul Statelor Unite care să permită Statele Unite să conducă acțiuni militare împreună cu Israelul pentru a scoate Iranul din afacerile petroliere. Iran, dacă escaladați războiul, vom veni după voi", a spus el la NBC .

El a fost întrebat dacă declarația sa poate fi considerată o pregătire pentru a declara război Iranului. "Sunt dispus să folosesc forța militară pentru a definanța Hamas și Hezbollah. Ideea că Iranul a aflat despre această operațiune din ziare sau televiziune este de râs. 93% din banii Hezbollah și Hamas provin din Iran. Aceasta este sursa problemei", a răspuns Graham. El a adăugat că SUA „va trebui să ia măsuri împotriva Iranului” dacă Hezbollah va ataca Israelul în nord, dacă Hamas începe să ucidă ostatici sau dacă soldații americani vor fi atacați în Siria sau Irak. „Dacă războiul escaladează, ar trebui să distrugem capacitatea Iranului de a finanța terorismul în viitor. Aceasta este o economie petrolieră, fără venituri din petrol, ei nu pot fi cel mai mare stat sponsor al terorismului. Iran, decizia vă aparține, luați-o cu înțelepciune”, a spus legiuitorul.

Anterior, John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate al Casei Albe, a spus că forțele americane ar putea intra în Gaza pentru a elibera americanii ținuți ostatici.

Hezbollah (în arabă „Partidul lui Dumnezeu”) este o mișcare islamistă șiită din Liban. Recunoscută ca organizație teroristă de Israel, SUA (1997), UE (2013), precum și de membri ai Consiliului de Cooperare din Golf și ai Ligii Arabe (martie 2016).

Hamas este o mișcare de rezistență islamică. Înființată în decembrie 1987, la scurt timp după începerea primei intifade palestiniene (revoltă palestiniană în teritoriile ocupate din 1987-1993) pe baza unor ramuri ale organizației islamiste „Frații Musulmani”, care funcționează în Orientul Mijlociu încă din anii 1930, și alte organizații. În 1988, mișcarea a fost transformată în partid politic. Ideologia se bazează pe Carta Islamică adoptată în august 1998. Scopul organizației, conform cartei, este distrugerea Israelului și crearea unui stat islamic palestinian pe întreg teritoriul ocupat de Palestina Mandatară înainte de formarea Israelului în 1948.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat