SENZAȚIONAL! Cât costau pâinea, oul, laptele și untul în 1900 în București, Paris și orașele din America și cât costă acum/Grafic BNR

SENZAȚIONAL! Cât costau pâinea, oul, laptele și untul în 1900 în București, Paris și orașele din America și cât costă acum/Grafic BNR

Prețurile pâinii, laptelui, ouălor și untului erau apropiate la București, Paris și orașele din SUA la începutul secolului XX, potrivit unor informații publicate de Banca Națională a României. Cele mai multe alimente sunt mai ieftine în prezent la București decât în Vest, însă guvernatorul Mugur Isărescu avertizează că acestea se vor alinia la nivelul zonei euro pe ca urmare a procesului de convergență, relatează Profit.ro.

La 1900, pâinea costa 24 de bani la București și 38 de bani la Paris. Acum, franzela costă 2,78 lei în capitala României și echivalentul a 9,32 lei în cea a Franței. „Pâinea a fost tot timpul mai ieftină în România. Cu timpul, nu ne putem aștepta ca ele (prețurile alimentelor de bază, n.red.) să nu crească, dacă intrăm în zona euro. Se vor mai echilibra în timp. Bucureștenii nu vor simți, pentru că au venituri mari sau mai mari și nu mănâncă atâta pâine. Avem o problemă socială când vorbim, fără analiză, de intrarea rapidă în zona euro, pentru că alții vor simți foarte tare chestiunea aceasta. Și diferențele sunt foarte mari la toate”, explică Isărescu într-o conferință de presă cu ocazia prezentării raportului asupra inflației.

Problematicele ouă, care au contribuit puternic la inflația care a surprins BNR în ultima parte a anului trecut, costau 5 bani la București și echivalentul a 12 bani la Paris și 9 bani în America la 1900 și au ajuns la 79 de bani în ianuarie, respectiv 1,68 lei și 57 de bani. Lista arată și evoluția inflației în timp. Cum arată și guvernatorul în prezentare, „ce cumpărai cu câțiva bani sau cenți în perioada antebelică costă acum cel puțin câțiva lei, euro sau dolari SUA”.

Pe de altă parte, nu uitați să adăugați câteva zerouri la valorile actuale ale produselor, pentru a face comparații istorice. Leul a fost denominat în 1947 (1 leu nou la 20.000 vechi), 1952 (1 leu nou la 20 de lei vechi) și, cel mai recent, în 2005 (1 leu nou la 10.000 de lei vechi).


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații certe

2 Zvon...

3 Așa o fi?

4 Zvon... / Din „culisele întâlnirii” PNL-PSD de la vila Lac

5 De citit! / Este posibil, oare, așa ceva în inima României?