Șerban Nicolae: Grațierea nu e în programul de guvernare; e o chestiune care ține de Parlament

Șerban Nicolae: Grațierea nu e în programul de guvernare; e o chestiune care ține de Parlament

Președintele Comisiei juridice a Senatului, Șerban Nicolae, a declarat că grațierea nu este inclusă în programul de guvernare, fiind "o chestiune" care ține de Parlament.

"Grațierea nu e în programul de guvernare. E o chestiune care ține de Parlament, de oportunitatea unei politici penale a statului român, nu face parte din acțiunile Guvernului, chiar dacă Guvernul a inițiat acest proiect de lege", a afirmat Șerban Nicolae joi, înaintea ședinței Comisiei juridice în care continuă dezbaterea proiectului de lege privind grațierea.

El a precizat că nu a discutat cu Liviu Dragnea după ce acesta și-a exprimat opinia față de amendamentele adoptate de Comisia juridică a Senatului la proiectul legii grațierii.

"Domnul Dragnea a spus că nu este de principiu în favoarea grațierii, ci este categoric împotriva grațierii faptelor de corupție. (...)E o chestiune de politică penală. Unii au o opinie, alții au altă opinie. Domnul prim-ministru am văzut că nu susține amendamentele, ci susține proiectul Guvernului. E un punct de vedere(...) Probabil că Guvernul are deja banii pregătiți pentru amenda de la CEDO . În afară de recursul compensatoriu propus pe vremea lui Florin Iordache, Guvernul nu a dat încă altă măsură alternativă", a afirmat Șerban Nicolae.

Întrebat dacă nu intră în conflict cu ceea ce susține conducerea PSD, Nicolae a răspuns: "Nu e vorba de conflict. E vorba de opinie. Asta e partea dezbaterii. Nu înțeleg de ce vi se se pare că totul ar trebui să fie o chestie militărească pe bază de ordin, pe bază de comandă unică. Lucrurile fac parte din dezbatere".

"Nu cred că cine ar vrea să comită acte de corupție s-ar simți încurajat de o grațiere care privește acte trecute. Credeți că cine vrea să comită de acum încolo fapte de corupție e încurajat știind că nu mai poate fi încurajat de acte de clemență? Mi se pare ilogic (...) Din punctul meu de vedere, dacă vrem ca grațierea să aibă efect, trebuie să gândim câteva principii: eu, de exemplu, sunt împotriva grațierii persoanelor care comit acte de violență", a adăugat Șerban Nicolae.

El a explicat că, din 1.000 de deținuți din penitenciarele din România, 12 sunt pentru fapte de corupție. 'Dacă eliminăm faptele asimilate corupției, sunt doar opt. Dacă pe unii îi interesează cei 8, dar nu îi interesează cei 992 și li si se pare mai grav ce au făcut cei 8 și nu li se pare grav ce au făcut cei 992, e un punct de vedere", a mai spus Șerban Nicolae.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al PSD, a anunțat miercuri că dezaprobă categoric votul din Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind grațierea faptelor de corupție.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”