Serbia: Discuţii vizând crearea unui "Mic Schengen"

Serbia: Discuţii vizând crearea unui "Mic Schengen"

Iniţiativa preşedintelui sârb Aleksandr Vucic de a crea un "Mic Schengen", format din Albania, Macedonia de Nord şi Serbia înseamnă o viaţă mai bună pentru toţi cetăţenii, a asigurat vineri la Belgrad vicepremierul sârb Zorana Mihajlovic, transmite Tanjug.

Aflat marţi la New York la lucrările Adunării Generale a ONU, preşedintele sârb a afirmat că a discutat despre această problemă cu premierii nord-macedonean şi albanez, Zoran Zaev şi Edi Rama, şi că obiectivul vizat este stimularea afacerilor şi a liberei circulaţii a bunurilor, oamenilor şi serviciilor.

Un acord mai specific în acest sens este aşteptat la o conferinţă prevăzută pentru 9-10 octombrie la Novi Sad, la care urmează să participe cei trei lideri şi al cărei principal subiect îl vor reprezenta planuri concrete de întărire a relaţiilor dintre pieţele regionale şi de creare a unui "Mic Schengen", a declarat Vucic reporterilor la New York.

"Vrem să ne consolidăm relaţiile politice şi economice şi să apărem în faţa Uniunii Europene ca un bloc, şi nu individual", a menţionat preşedintele sârb.

Vicepremierul Mihajlovic, care este şi ministru al construcţiilor, transporturilor şi infrastructurii, a explicat vineri pentru postul RTS că toate ţările din regiune sunt prea mici pentru a avea un impact asupra indicatorilor europeni şi globali, însă alăturându-şi forţele în plan economic şi al afacerilor viaţa cetăţenilor lor va cunoaşte o îmbunătăţire.

"Nu vorbim aici de o nouă Iugoslavie, este vorba doar de interesul economic al tuturor ţărilor, îndepărtarea barierelor vamale şi comerciale", a asigurat ea, menţionând şi că pentru Serbia este important să existe o rută către porturile din Grecia şi Albania.

"Nu poate fi vorba de o evoluţie modernă dacă privim la relaţiile noastre prin sfera trecutului", a conchis ministrul sârb.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...