Serbia: Închisoare cu executare, în primă instanţă, pentru un fost primar care a ordonat incendierea locuinţei unui jurnalist

Serbia: Închisoare cu executare, în primă instanţă, pentru un fost primar care a ordonat incendierea locuinţei unui jurnalist

Dragoljub Simonovic, fostul primar al Grocka, o periferie a Belgradului, a fost condamnat marţi în primă instanţă la patru ani şi trei luni de închisoare cu executare pentru că a ordonat să fie incendiată casa unui jurnalist, transmite AFP, citând un purtător de cuvânt al tribunalului responsabil de acest caz.

Asociaţiile sârbe şi internaţionale pentru apărarea libertăţii presei trag semnale de alarmă cu regularitate cu privire la deteriorarea situaţiei mass-media în Serbia.

Un tribunal din Belgrad l-a declarat vinovat pe Simonovic pentru că, în decembrie 2018, a ordonat incendierea locuinţei jurnalistului Milan Jovanovic, specializat în anchete de corupţie, în special în rândul responsabililor politici.

Milan Jovanovic era acasă împreună cu soţia sa în momentul atacului şi a reuşit să fugă printr-o fereastră din spatele casei. El a afirmat în mai multe rânduri că a fost victima acestei agresiuni din cauza articolelor sale asupra unor cazuri de corupţie care aveau legătură cu fostul primar.

Autorul atacului, Aleksandar Marinkovic, care a aruncat o sticlă cu o substanţă inflamabilă pe garajul casei lui Jovanovic, provocând un incendiu ce s-a propagat asupra întregii case, a fost condamnat în contumacie la patru ani şi trei luni de închisoare.

'Sunt mulţumit de verdict, am avut ocazia să văd că poliţia a făcut o treabă bună, la fel şi procurorul şi judecătorul, cred că verdictul este adecvat. Sper ca aceasta să însemne mai multă libertate pentru mass-media din Serbia şi ca apartenenţa la un partid să nu mai protejeze aşa cum a făcut-o până în prezent', a declarat Milan Jovanovic.

Ambasada SUA la Belgrad îşi exprimase 'îngrijorarea' la momentul agresiunii, în contextul criticilor privind libertatea presei în Serbia, ţară care îşi negociază aderarea la Uniunea Europeană. Ambasada 'condamnă atacurile asupra jurnaliştilor şi este îngrijorată de incidentul care a dus la distrugerea casei lui Milan Jovanovic', menţiona atunci misiunea diplomatică americană într-o postare pe Twitter scrisă în limba sârbă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”