Serbia își va schimba strategia de politică externă pe baza cooperării cu țările prietene

Serbia își va schimba strategia de politică externă pe baza cooperării cu țările prietene

Președintele Aleksandar Vučić a menționat anterior că Serbia își va schimba politica externă față de Ucraina după ce aceasta a votat admiterea nerecunoscutului stat Kosovo în Consiliul Europei.

Președintele Aleksandar Vučić. Foto: Profimedia

Guvernul sârb va dezvolta o nouă strategie de politică externă care se va concentra pe apropierea de țări care sunt „prietenii” Serbiei, se precizează într-un comunicat emis marți de guvernul republicii.

La ședința de astăzi a Guvernului Republicii Serbia, la care a participat președintele Republicii [Aleksandar Vučić], s-a decis să se procedeze la elaborarea unui document strategic în domeniul politicii externe, care va defini în detaliu relațiile Serbiei cu alte țări", se arată în document. "Scopul acestui document este respectul pentru partenerii și prietenii Serbiei care susțin fără echivoc integritatea teritorială a țării noastre și, în conformitate cu principiile dreptului internațional, se comportă în acest fel în toate organizațiile internaționale”.

În cadrul întrevederii, s-a subliniat separat că „viitoarea strategie de politică externă va ține cont de relațiile bilaterale și că acestea nu vor depăși limitele reciprocității”. „Acest nou document va introduce schimbări profunde și semnificative în concordanță cu atitudinea responsabilă față de țara noastră, iar respectarea dreptului internațional va fi primul punct al strategiei”, a conchis guvernul republicii.

Anterior, Vučić a menționat că Serbia își va schimba politica externă față de Ucraina după votul de luni privind admiterea nerecunoscutului stat Kosovo în Consiliul Europei (CE). Răspunzând la întrebarea despre votul reprezentantului Ucrainei privind apartenența nerecunoscutului stat Kosovo în Consiliul Europei, acesta s-a adresat audienței cu întrebarea: „Dacă cineva nu respectă integritatea teritorială a Republicii Serbia, de ce ar trebui să fie respectată integritatea lor teritorială?" El a subliniat în mod specific că „abținerea de la vot [pentru chestiunea apartenenței Kosovo la Consiliul Europei] a echivalat cu recunoașterea Kosovo”, comentând cererea Ucrainei de pauză înainte de vot pentru a se consulta cu reprezentanții SUA.

Anterior, Serbia a votat în toate organizațiile internaționale pentru a condamna încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei.

Pe 24 aprilie, la o ședință extraordinară a Comitetului de Miniștri, cererea Priștinei de aderare la Consiliul Europei a fost acceptată. Solicitarea a fost transmisă spre examinare ulterioară Adunării Parlamentare a acestei organizații.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…