Serbia neagă că a introdus sancţiuni împotriva Rusiei şi că ar fi livrat arme Ucrainei

Serbia neagă că a introdus sancţiuni împotriva Rusiei şi că ar fi livrat arme Ucrainei

Ministrul sârb de externe Ivica Dacic a dezminţit astfel relatări apărute în presa din Rusia, conform cărora 3.500 de rachete fabricate de compania sârbă Krusik ar fi fost exportate în secret Ucrainei prin Turcia şi Slovacia.

Ivica Dacic, ministrul sârb de externe

Ministrul sârb de externe Ivica Dacic a negat vineri că ţara sa ar fi exportat arme către Ucraina de când a început invazia rusă, dezminţind relatări în acest sens apărute în presa din Rusia, relatează agenţia EFE.

"Serbia nu exportă arme şi nici echipamente militare vreunei ţări pe care o considerăm având o situaţie internaţională problematică şi îndoielnică", a spus Dacic în faţa presei la Belgrad. "Doresc să dezmint energic tot ce a apărut în unele mass-media", a adăugat el, potrivit Agerpres.

Ministrul sârb s-a referit astfel la reportaje din presa rusă conform cărora 3.500 de rachete fabricate de compania sârbă Krusik şi folosite pentru lansatoarele multiple GRAD ar fi fost exportate în secret Ucrainei prin Turcia şi Slovacia cu ajutorul unor companii intermediare americane şi canadiene.

În urma acestor relatări MAE rus a cerut public clarificări guvernului sârb, atenţionând că această chestiune este foarte importantă pentru relaţiile bilaterale între Rusia şi Serbia.

Serbia este un aliat tradiţional al Rusiei şi nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva acestei ţări, în pofida presiunilor în acest sens din partea unor lideri europeni, care consideră că dacă Serbia doreşte să devină membră a UE trebuie să aplice Rusiei sancţiunile europene.

Într-un interviu acordat vineri agenţiei France Presse, ministrul sârb al integrării europene, Tanja Miscevic, a făcut o afirmaţie ce ar putea fi interpretată ca o posibilă intenţie a Belgradului de a se alătura în cele din urmă acestor sancţiuni. "Nu am introdus încă sancţiuni" împotriva Moscovei, dar Belgradul "face mult pentru a susţine Ucraina", a spus ea.

"Oferim Ucrainei ajutor umanitar. Nu ne lăudăm cu asta, nu vrem să politizăm acest ajutor (...). Dar ştim ce înseamnă să fii bombardat", a continuat Tanja Miscevic, făcând aluzie la bombardamentele NATO împotriva Serbiei din 1999.

"Suntem singura ţară din Balcani care a trimis Ucrainei ce are nevoie pentru a o ajuta să-şi reconstruiască sistemul de distribuţie a energiei electrice" avariat de atacurile ruseşti, "reconstruim unele spitale şi am invitat răniţi să vină la tratament în Serbia", a indicat responsabila guvernului sârb.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...