Serbia și-a închis ambasada din Macedonia, invocând ''activitatea agresivă'' care îi vizează personalul

Serbia și-a închis ambasada din Macedonia, invocând ''activitatea agresivă'' care îi vizează personalul

Serbia și-a rechemat întregul personal al ambasadei sale din Macedonia din cauza ''dovezilor privind activitatea foarte agresivă'' care îl vizează, a declarat luni președintele sârb Aleksandar Vucic, transmite DPA.

''Există dovezi suficiente'', a declarat Vucic pentru presă, fără a oferi explicații. ''Există multe speculații — cred că va fi mult mai clar peste zece zile'', a adăugat el.

Serbia și-a rechemat duminică seara întregul personal diplomatic de la Skopje, lăsând sediul ambasadei practic gol și cerând Macedoniei să asigure protecția acestuia, a relatat anterior postul Telma TV din capitala macedoneană.

Oficiali de la Belgrad au refuzat inițial să comenteze în legătură cu această decizie surprinzătoare. Doar prim-ministrul Ana Brnabic a fost citată cu declarația potrivit căreia nu este vorba despre ''o problemă minoră''.

Relațiile dintre cele două state vecine traversează o perioadă de tensiuni.

Belgradul a protestat în 2015 când Macedonia a susținut candidatura Kosovo — fosta provincie sârbă cu populație majoritar albaneză — la UNESCO.

În luna aprilie, un membru al serviciului secret sârb și o parte a personalului diplomatic s-au aflat în mulțimea protestatarilor de la Skopje, care au luat cu asalt parlamentul și au atacat deputați de opoziție.

În iulie, vorbind la Atena, ministrul sârb de externe Ivica Dacic a afirmat că Belgradul a greșit recunoscut Macedonia sub această denumire, revendicată de Grecia pentru provincia sa nordică.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...