Serbia și-a întărit semnificativ armata cu echipamente din China, unul din prietenii „cei mai de încredere"

Serbia și-a întărit semnificativ armata cu echipamente din China, unul din prietenii „cei mai de încredere"

Vicepremierul sârb Milos Vucevic apreciază că echipamentele militare chineze au întărit semnificativ forţele armate ale ţării sale, transmite Reuters, care preia un interviu publicat duminică de ziarul de stat Global Times din China, potrivit Agerpres.

Sistemul antiaerian HQ-22 FOTO Twitter

„În privinţa relaţiilor bilaterale dintre Serbia şi China, aş evidenţia cooperarea directă între militari, precum şi cooperarea economică şi numeroasele investiţii , care sunt foarte importante pentru ţara noastră", a spus Vucevic, care este şi ministru al apărării.

Potrivit acestuia, eforturile Serbiei de a-şi echipa şi moderniza forţele armate sunt orientate către apărare.

Vicepremierul sârb a menţionat sistemul de rachete antiaeriene cu rază medie de acţiune FK-3 şi dronele CH-95 şi CH-92A ca fiind „fără îndoială" printre cele mai importante sisteme defensive achiziţionate de Serbia. FK-3, similar cu S-300 rusesc sau Patriot american, au fost contractate în 2019 şi livrate în 2022.

Xi Jinping, despre Serbia: „prieten de nezdruncinat"

În aprilie, anul trecut, sârbii şi-au prezentat rachetele sol-aer chineze alături de alte echipamente militare cumpărate din Rusia şi din Occident, reaminteşte Reuters.

Xi Jinping a cerut săptămâna trecută, când s-a întâlnit la Beijing cu omologul său sârb Aleksandar Vucevic, o coordonare strategică mai bună cu Serbia, un „prieten de nezdruncinat". Preşedintele chinez a promis că va sprijini Serbia pentru garantarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale.

Tensiunile între Serbia şi Kosovo s-au accentuat în ultimele luni. Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, după un război de gherilă şi intervenţia NATO din 1999. Atât SUA, cât şi Rusia, aliată tradiţională a Serbiei, au comunicat că monitorizează situaţia.

China este unul din prietenii „cei mai de încredere" ai Serbiei

Vicepremierul sârb Milos Vucevic a afirmat că Serbia îşi va întări capacitatea de apărare a independenţei, însă nu a declarat explicit că se vor achiziţiona mai multe echipamente militare chinezeşti. El a declarat însă că este sigur că relaţiile bilaterale se vor dezvolta, deoarece China este unul din prietenii „cei mai de încredere" ai Serbiei

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?