Serbia și Kosovo încheie un "acord privind libera circulație" pentru dezamorsarea tensiunilor

Serbia și Kosovo încheie un "acord privind libera circulație" pentru dezamorsarea tensiunilor

Serbia și Kosovo au ajuns la un acord privind libera circulație între cele două state, după o recrudecență a tensiunilor provocată de noile reguli administrative și frontaliere impuse de conducerea de la Pristina.

Serbia și Kosovo încheie un "acord privind libera circulație" pentru dezamorsarea tensiunilor

Negocierile au fost desfășurate sub egida UE. Conducerea de la Pristina a consimțit să nu introducă de la 1 septembrie, aşa cum era intenţia sa, permise de sejur persoanelor care intră în Kosovo cu carte de identitate sârbă. De asemenea, Serbia va suprima permisul pe care îl impune cetățenilor din Kosovo, potrivit Agerpres.

Josep Borell a transmis pe Twitter informații legate de încheierea negocierilor dintre Serbia și Kosovo.

"Sârbii kosovari, precum şi toţi ceilalţi cetăţeni, vor putea călători liber între Kosovo şi Serbia folosindu-şi cărţile de identitate. UE tocmai a primit garanţii de la premierul (Albin) Kurti în acest sens", a scris el.

Kosovo voia și să le ceară cetățenilor sârbi din Kosovo să-și înlocuiască plăcuțele de înmatriculare sârbe de la mașini cu cele ale Republicii Kosovo. Aceste măsuri au condus la noi violențe la finalullunii iulie în nordul Kosovo, pe care minoritatea sârbă le-a considerat abuzive.

Din păcate, pentru această măsură nu a fost făcut un compromis în timpul discuțiilor de sâmbătă, a afirmat cu regret Josep Borell.

"Munca nu s-a terminat, unele probleme sunt în continuare în suspensie. Aştept de la cei doi lideri să continue să dea dovadă de pragmatism şi de spirit constructiv cu scopul de a rezolva problema plăcuţelor", a indicat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...