Serbia şi Kosovo reiau dialogul printr-un summit virtual cu Macron şi Merkel, urmat de o întâlnire la Bruxelles

Serbia şi Kosovo reiau dialogul printr-un summit virtual cu Macron şi Merkel, urmat de o întâlnire la Bruxelles

Serbia şi Kosovo vor relua dialogul în această săptămână, printr-un summit virtual care va avea loc vineri, urmat de o întâlnire între preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi prim-ministrul kosovar Avdullah Hoti, duminică, la Bruxelles, sub egida Uniunii Europene, Franţei şi Germaniei, transmite AFP.

Diferendul care opune Belgradul fostei sale provincii sudice este unul dintre conflictele teritoriale cele mai spinoase din Europa.

Serbia refuză să recunoască independenţa autoproclamată în 2008 de Kosovo după războiul sângeros de la sfârşitul anilor 1990, în care NATO a avut un rol determinant.

Vineri, Aleksandar Vucic şi Avdullah Hoti - în condiţiile în care preşedintele kosovar Hashim Thaçi a fost pus sub acuzare pentru crime de război - vor participa la un summit prin videoconferinţă cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, şeful diplomaţiei europene, Josep Borell, şi reprezentantul special al UE pentru Balcanii Occidentali, Miroslav Lajcak.

Obiectivul este 'relansarea dialogului', spre 'a permite UE să faciliteze soluţionarea diferendelor', a indicat preşedinţia franceză, menţionând că summitul are loc la iniţiativa lui Macron.

Două zile mai târziu, preşedintele sârb şi premierul kosovar se vor deplasa la Bruxelles, pentru prima lor întâlnire din noiembrie 2018, în cadrul dialogului facilitat de UE.

'Nu este întâmplător că vom continua dialogul duminică, după reuniunea de vineri. Sunt evenimente complementare', a subliniat Peter Stano, purtător de cuvânt al Serviciului European de Acţiune Externă.

'Această reuniune va relansa discuţiile şi munca pentru un acord global şi juridic constrângător privind normalizarea relaţiilor între Serbia şi Kosovo, referitor la toate dosarele în suspensie', a explicat el.

Aceste iniţiative survin pe fondul recentei puneri sub acuzare a preşedintelui kosovar Hashim Thaci pentru crime de război în timpul conflictului cu Serbia (1998-99) de către Tribunalul internaţional pentru Kosovo, cu sediul la Haga.

Anunţul procurorilor a determinat amânarea unui alt summit Serbia-Kosovo, prevăzut să aibă loc pe 27 iunie la Casa Albă, care dorea să joace rolul de mediator.

SUA au fost unul din actorii principali ai operaţiunii NATO împotriva sârbilor în 1999.

Hashim Thaci a declarat că va demisiona 'imediat' dacă acuzaţiile formulate de Tribunalul pentru Kosovo vor fi confirmate printr-o inculpare oficială.

Un prim summit a avut loc la Berlin în aprilie 2019, după ce Serbia şi Kosovo au acceptat, sub egida Franţei şi a Germaniei, să reia discuţiile, la 20 de ani după conflictul armat. O nouă întâlnire era prevăzută să se desfăşoare după câteva luni la Paris, însă între timp dialogul a intrat din nou în impas.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Și la vaccinare unii sunt mai cetățeni ca alții” / Laura Ștefan dezvăluire incredibilă care arată în ce căcat d…

2 Categoria javre, mincinoși, curve politice / CCR critică dur modificările operate de PSD, prin care a păcălit bă…

3 L-au prins? / Cumpănașu, cercetat pentru că agăța tinere de 14-15 ani

4 „Am rămas cu gura căscată” / Compania Eli Lilly anunță un medicament-minune în lupta anti-COVID

5 Palatul lui Putin, acum 10 ani / GALERIE FOTO