Serbia: Sute de migranți au pornit într-un marș către frontiera ungară

Serbia: Sute de migranți au pornit într-un marș către frontiera ungară

Un grup de circa 300 de refugiați au pornit vineri pe jos dinspre capitala Serbiei, Belgrad, în direcția frontierei cu Ungaria, țară pe teritoriul căreia doresc să pătrundă pentru a-și continua mai departe călătoria către vestul Europei, transmite agenția EFE.

Potrivit postului sârb B92, mulți dintre migranți au intrat și în greva foamei, încercând astfel să exercite presiuni asupra autorităților ungare pentru a deschide granița, care este de anul trecut securizată cu un gard de sârmă ghimpată.

Majoritatea migranților din acest grup provin din Afganistan, Pakistan și Irak. Ei sunt blocați de câteva săptămâni în Serbia și doresc să ajungă cât mai repede în vestul Europei, mai ales în Germania sau țările scandinave. Unii au mai încercat să treacă granița cu Ungaria, dar au fost trimiși înapoi de autoritățile maghiare.

Acest grup intenționează de asemenea să coopteze în rândurile sale dintre cei aproximativ o mie de migranți aflați deja la frontiera sârbo-ungară, care așteaptă și ei deschiderea acestei granițe.

În Serbia sunt blocați în prezent circa 3.000 de migranți, majoritatea din Afganistan și Pakistan. Aceștia sunt considerați 'imigranți economici' și prin urmare au șanse reduse de a primi azil.

În pofida închiderii rutei balcanice, numărul migranților care pătrund în Serbia dinspre Macedonia sau Bulgaria a început să crească din nou, iar cum Ungaria nu le permite să treacă granița tot mai mulți rămân pe teritoriul sârb.

Autoritățile de la Belgrad au anunțat săptămâna trecută formarea unor patrule mixte ale armatei și poliției, care vor fi trimise la granițe pentru a preveni intrările clandestine.

'Cei care vor intra în Serbia fără documente de identitate și care nu cer azil vor fi expulzați în termen de 30 de zile, conform procedurii', a declarat sâmbătă premierul Aleksandar Vucic.

El a cerut totodată Uniunii Europene să găsească 'o soluție globală' pentru criza provocată de valul de migranți extracomunitari și a avertizat că țara sa nu va accepta să devină 'o parcare pentru afganii și pakistanezii pe care nimeni în UE nu îi vrea'.

Tot ca urmare a afluxului crescut de migranți, Ungaria și Macedonia au decis la rândul lor să constituie patrule militare la granițe.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu

2 „Multă șpagă, aroganță și salarii uriașe”

3 De citit!

4 Blinken a dat Moscovei un document scris care l-a înfuriat pe Lavrov

5 Studiu israelian / Mărimea contează mai mult decât am crede