Serbia: Vucic anunță investiții în industria de apărare și creșterea exporturilor de armament

Serbia: Vucic anunță investiții în industria de apărare și creșterea exporturilor de armament

Serbia va investi o parte din economiile realizate la buget în acest an în industria de apărare, a declarat joi prim-ministrul Aleksandar Vucic, care se așteaptă pentru 2017 la o creștere a exporturilor de armament și echipamente militare, transmite Reuters.

Din cele 480 milioane de euro economisite în primul trimestru, aproape 10% vor fi investite în industria de apărare, a precizat Vucic, câștigător al alegerilor prezidențiale recente.

'Am convenit să alocăm sume importante pentru industria de apărare (...) Când dispui de o piață sigură pentru un deceniu sau mai mult, atunci investești în producție', a afirmat Vucic, într-o conferință de presă după o reuniune cu responsabili de vârf din acest sector.

Banii vor fi investiți în fabrici noi și în modernizarea celor existente, pe baza cererii în creștere pe piața mondială de armament.

Potrivit lui Vucic, exporturile de armament și de echipamente militare ale Serbiei se vor cifra la 550 milioane de euro în 2017, față de 449 milioane anul trecut.

Serbia exportă arme mici, sisteme de artilerie, rachete, muniții și diverse echipamente, prin intermediul a 173 de firme licențiate, în zeci de țări, printre care SUA, Israel, Canada, Arabia Saudită și Myanmar.

În luna februarie, ministrul adjunct al apărării, Nenad Miloradovic, a declarat că Emiratele Arabe Unite rămân o piață cheie pentru industria militară a Serbiei, care derulează în prezent în Emirate contracte de circa 220 milioane de dolari.

Economiile la buget au fost generate de reforme structurale și de creșterea gradului de colectare. Deficitul bugetar este prognozat în 2017 la 1,2% din PIB, în scădere față de 2,1% în 2016, iar creșterea economică la circa 3%.

Premierul Vucic a menționat că și armata sârbă, de 28.000 de militari, are nevoie de o modernizare a dotărilor.

Belgradul a achiziționat recent din Rusia șase avioane MiG-29, 30 de tancuri și transportoare blindate, precum și nouă elicoptere de la producătorul european Airbus.

Bugetul pentru apărare ale Serbiei pe 2017 se situează la nivelul a 1,39% din PIB, adică în jur de 503 milioane de dolari.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

2 VIDEO Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, chef la Runcu la ziua unui conda…

3 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

4 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…

5 Valentino Gogu, un român de 72 de ani care fugit în anii 80 în America, a rămas fără job după închiderea emble…