Serghei Lavrov: SUA au încercat să-l recruteze pe numărul doi al Ambasadei Rusiei la Washington

Serghei Lavrov: SUA au încercat să-l recruteze pe numărul doi al Ambasadei Rusiei la Washington

Serviciile de spionaj din Statele Unite ale Americii au încercat să-l recruteze în aprilie 2016 pe 'numărul doi' din Ambasada Rusiei la Washington, a acuzat marți ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, transmite EFE.

'În aprilie anul trecut, într-o acțiune fără precedent, s-a încercat recrutarea numărului doi din ambasadă, ministrul consilier. Au mai încercat să recruteze și un alt diplomat de-al nostru de rang înalt, căruia i-au plasat în mașină 10.000 de dolari, atunci când acesta nu era de față, cu o ofertă de cooperare', a explicat Lavrov.

În prima sa conferință de presă anuală, șeful diplomației ruse a spus că în timpul președinției democratului Barack Obama, îndeosebi pe parcursul celui de-al doilea mandat al său, 's-a intensificat această activitate ostilă la adresa diplomaților' ruși.

Cu altă ocazie, serviciile secrete americane au încercat să recruteze un funcționar al consulatului rus pe când acesta cumpăra medicamente pentru Evgheni Primakov, fost prim-ministru și șef al diplomației ruse, care avea nevoie de medicamente care se vindeau doar în SUA. 'Trebuie să dai dovadă de un simț special și profund al cinismului și al jocului murdar pentru a încerca să recrutezi (pe cineva) într-o situație ca aceasta', a comentat Lavrov.

Șeful diplomației ruse a dezmințit pe de altă parte informațiile potrivit cărora diplomați americani, printre care și ambasadorul SUA la Moscova, ar fi urmăriți și supravegheați în Rusia. 'Acuzațiile conform cărora Ambasada SUA a fost victima persecuțiilor în timpul administrației Obama nu au fundament. Într-adevăr, au fost împiedicate activități de spionaj ale reprezentanților americani care acționau sub acoperire diplomatică', a spus Serghei Lavrov.

El a adăugat totodată că atașaților militari de la Ambasada SUA din Moscova 'le place foarte mult să călătorească prin țara noastră cu mașini închiriate, fără număr diplomatic, pentru a nu fi descoperiți' de forțele de securitate ruse. 'Au fost văzuți în regiunile Kaliningrad (enclavă rusă), Leningrad și Murmansk (port unde staționează Flota Nordului), Novorossiisk (port unde staționează Flota de la Marea Neagră), Cecenia. De-a lungul frontierei cu Donbasul (estul Ucrainei), pe care au parcurs-o de la un capăt la altul', a insistat Lavrov, care a mai acuzat diplomați americani că au participat la mitinguri antiguvernamentale organizate de opoziția rusă, 'mitinguri neautorizate, și au făcut-o sub acoperire'.

Pe de altă parte, Lavrov a calificat desfășurarea de trupe NATO în țările baltice drept o idee proastă. Reuters notează că Rusia a acuzat în repetate rânduri că SUA și aliații săi s-au implantat în Europa de Est și amenință securitatea națională a Rusiei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale