Serghei Șoigu i-a premiat pe piloții ruși care au doborât drona americană MQ-9 Reaper

Serghei Șoigu i-a premiat pe piloții ruși care au doborât drona americană MQ-9 Reaper

Ministerul rus al Apărării le-a înmânat premii de stat piloților ruși care au provocat marți prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre, pentru „prevenirea încălcării granițelor zonei de operațiuni speciale” de către avionul fără pilot, relatează agenția rusă de presă RIA Novosti.

Momentul incidentului din Marea Neagră

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a înmânat distincții de stat piloților avioanelor Su-27 care au provocat marți prăbușirea dronei MQ-9 Reaper în Marea Neagră pentru „prevenirea încălcării granițelor zonei de operațiuni speciale” de către avionul fără pilot, relatează agenția rusă de presă RIA Novosti, citată de hotnews.ro.

O dronă americană de tip MQ-9 Reaper, fără pilot, a fost doborâtă în noaptea de marți (14 martie) spre miercuri deasupra Mării Negre. Drona zbura peste apele internaționale când a fost interceptată de două avioane Suhoi Su-27 rusești.

În urma acestei lovituri, forțele militare SUA au decis să lase drona să cadă în Marea Neagră, într-o manevră de urgență controlată.

Rusia a acuzat SUA că a încălcat spațiul aerian pe care susține că l-a creat pentru „operațiunea lor militară specială” în Ucraina - o denumire pe care SUA nu o acceptă. Oficialii au mai spus că Rusia nu a comunicat o astfel de restricție a spațiului aerian.

Ministerul rus al Apărării susține că limitele zonei au fost comunicate tuturor utilizatorilor spațiului aerian internațional și publicate în conformitate cu normele internaționale, scrie TASS.

Imagini desecretizate

Forțele Aeriene ale Statelor Unite au difuzat joi un filmuleț cu ultimele imagini înregistrate în momentul incidentului din spațiul aerian internațional al Mării Negre soldat cu prăbușirea dronei.

Imaginile făcute publice arată cum unul dintre cele două avioane de vânătoare rusești se apropie de drona americană și acroșează elicea, ceea ce a determinat Forțele Aeriene ale Statelor Unite să doboare nava în apele internaționale ale Mării Negre.

Este vorba de cel mai grav incident de acest tip între Rusia și Statele Unite de la declanșarea războiului la scară largă din Ucraina.

Partea americană își menține astfel versiunea asupra incidentului de la Marea Neagră, care, deloc surprinzător, a fost respinsă de cea rusă. Moscova susține, în schimb, că drona s-a prăbușit în urma unei „manevre bruște” în timp ce se îndrepta spre peninsula Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014.

Potrivit CNN, un echipaj al Rusiei a ajuns deja la locul incidentului prăbușirii dronei pentru a recupera epava. De cealaltă parte, Pentagonul dă asigurări că a distrus de la distanță eventuale informații căutate de ruși.

Rusia ar fi recuperat bucăți din drona americană doborâtă în Marea Neagră

La scurt timp după ce au anunțat că rușii au ajuns în zona în care au doborât drona americană, SUA cred că aceștia au recuperat câteva bucăți din aparat. Autoritățile dau asigurări că rămășițele nu conțin niciun fel de informații sensibile.

Anunțul a fost făcut de un oficial american pentru CNN, citat de Digi24 . Acesta a spus că rușii au găsit resturi de sticlă sau bucăți mici din drona MQ-9 Reaper. Cu puțin timp înainte, CNN anunța că Rusia a ajuns la locul unde aparatul a căzut în Marea Neagră, la aproximativ 70-80 de mile sud-vest de Crimeea.

De altfel, Rusia anunțase că va încerca să recupereze drona americană căzută în Marea Neagră, conform secretarului Consiliului de Securitate de la Moscova, Nikolai Patruşev.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia