Serviciile de informații sud-coreene recunosc că au încercat să manipuleze alegerile prezidențiale și legislative

Serviciile de informații sud-coreene recunosc că au încercat să manipuleze alegerile prezidențiale și legislative

Serviciile de informații sud-coreene au recunoscut că au încercat să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale și legislative în favoarea conservatorilor cu ajutorul unei campanii de manipulare a alegătorilor pe internet, relatează AFP.

O anchetă internă a Serviciului Național de Informații (NIS) a ajuns la concluzia că timp de peste doi ani, până la alegerile din 2012, departamentul său privind războiul cibernetic a înființat circa treizeci de echipe, a precizat joi agenția de informații într-un comunicat.

Echipele respective angajau civili versați în materie de internet pentru a încerca să-i influențeze pe alegători prin postări pe diferite site-uri și pe Twitter. ''Echipele erau însărcinate să propage opiniile guvernului, să lupte împotriva opiniilor adverse prezentându-le drept tentative ale forțelor nord-coreene pentru a perturba afacerile statului", potrivit comunicatului.

În acea perioadă, Coreea de Sud era condusă de conservatorul Lee Myung-Bak. De fapt, alegerile prezidențiale din decembrie 2012 au fost câștigate de conservatoarea Park Geun-Hye, în detrimentul candidatului de centru-stânga Moon Jae-In. Dna Park a fost destituită în acest an ca urmare a unui vast scandal de corupție și Moon a câștigat în luna mai alegerile prezidențiale anticipate.

Noul președinte a promis să reformeze NIS, în scopul de a împiedica serviciul să se amestece în alegeri și de a-l determina să-și concentreze eforturile pe strângerea și analizarea informațiilor privind Coreea de Nord și afacerile externe.

Un purtător de cuvânt al partidului dnei Park, aflat acum în opoziție și redenumit ''Libertate Coreeană'', a indicat vineri că ancheta NIS a fost deschisă din ''motive politice''. ''NIS spune că se va distanța de politică, dar se amestecă din nou în politică demarând această anchetă'', a declarat Kang Hyo-Sang.

Fostul șef al NIS Won Sei-Hoon este în prezent judecat pentru o campanie de defăimare online împotriva lui Moon, după ce o primă condamnare a fost anulată în apel.

Dar ancheta NIS pare să arate că respectiva campanie de manipulare a votului este mult mai ambițioasă față de ceea ce se avusese în vedere. Potrivit concluziilor sale, Won ar fi ordonat NIS să reducă presa la tăcere, să susțină grupuri de conservatori și să-i supravegheze pe membrii opoziției.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”