Serviciile de securitate ruse spun că au confiscat explozibili din Ucraina ascunşi în icoane, care au tranzitat inclusiv România

Serviciile de securitate ruse spun că au confiscat explozibili din Ucraina ascunşi în icoane, care au tranzitat inclusiv România

Serviciile de securitate ruse (FSB) au anunţat marţi că au confiscat zeci de kilograme de explozibili proveniţi din Ucraina, ascunse în icoane ortodoxe şi care ar fi tranzitat prin UE, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Explozibilii au fost confiscaţi în cadrul inspecţiei unui transport de icoane şi obiecte religioase în regiunea Pskov (nord-vest), la graniţa dintre Rusia şi Letonia, a precizat FSB într-un comunicat.

Serviciile de securitate ruse au salutat faptul că au pus astfel capăt „traficului transfrontalier de explozibili proveniţi din Ucraina prin ţări ale Uniunii Europene".

Potrivit FSB, explozivii au plecat din Ucraina și au tranzitat România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania şi Letonia.

În total, au fost confiscate 70 de kilograme de explozibili artizanali, precum şi dispozitive explozive improvizate „ascunse în icoane şi gata să fie folosite", potrivit aceleiaşi surse.

O persoană bănuită că ar fi implicată în acest trafic a fost arestată, se mai arată în comunicat, fără a se oferi alte detalii.

„Toţi organizatorii şi complicii acestei infracţiuni, inclusiv cetăţeni străini, vor face obiectul unui mandat de căutare şi vor fi urmăriţi penal conform legii ruse", a afirmat FSB.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei: NATO ajută la organizarea loviturilor asupra Rusiei

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, a declarat marţi că NATO practic luptă împotriva Rusiei în Ucraina şi că alianţa militară condusă de SUA ajută la organizarea de lovituri pe teritoriul suveran rus, informează Reuters.

„Alianţa nord-atlantică este de facto o parte a conflictului ucrainean şi implicată activ în organizarea bombardării teritoriilor Rusiei", a declarat Patruşev, unul dintre cei mai puternici aliaţi ai lui Putin, pentru ziarul Argumentî i Faktî. El a spus că NATO. cu 75 de ani de existență, este o sursă pe termen lung de "pericol, criză şi conflict".

„În cadrul acesteia, se iau decizii colective cu privire la noi livrări de armament cu o creştere a capacităţilor lor tehnice şi a razei lungi de acţiune, iar instructorii NATO din mai multe ţări antrenează mercenari şi sabotori pentru participarea lor la operaţiuni antiruse”, a adăugat el.

Patruşev, unul dintre cei mai influenţi "şoimi" de la Kremlin, a descris NATO ca pe un instrument al Statelor Unite despre care a spus că vrea să distrugă în cele din urmă Rusia şi să-i fure vastele resurse naturale.

„Occidentul a considerat prăbuşirea Uniunii Sovietice doar una dintre etapele confruntării cu Rusia”, a susţinut Patruşev.

„Slăbirea ţării noastre ca un competitor economic şi politic şi îndepărtarea ei ulterioară de pe harta politică a lumii prin dezmembrare sunt obiectivele strategice pe termen lung ale Washingtonului, Londrei şi ţărilor Occidentului colectiv controlate de acestea", a adăugat el.

NATO, fondată cu 12 membri de bază în 1949 pentru a asigura securitatea occidentală împotriva Uniunii Sovietice, are acum 32 de membri, extinzându-se după căderea Uniunii Sovietice în 1991 şi invazia Ucrainei din 2022.

Kievul spune că luptă pentru existenţa sa într-un război brutal ce a lăsat părţi din teritoriul său în ruine şi a făcut mii de morţi, notează Reuters.

Statele Unite au declarat în repetate rânduri că nu sprijină loviturile ucrainene în interiorul Rusiei.

Putin a avertizat luna trecută Occidentul că un conflict direct între Rusia şi NATO ar însemna că planeta se află la un pas de Al Treilea Război Mondial şi a spus că personal militar NATO este deja prezent în Ucraina.

NATO a acceptat foste state ale Pactului de la Varşovia precum Republica Cehă, Ungaria şi Polonia ca membre în 1999, iar în 2004 a acceptat state est-europene ca Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia.

Finlanda s-a alăturat în 2023 şi Suedia în 2024.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat