Serviciile secrete de la Kiev îl acuză pe oligarhul Dmitro Firtaş că a cauzat un prejudiciu de 440 milioane de euro. Ce riscă afaceristul

Serviciile secrete de la Kiev îl acuză pe oligarhul Dmitro Firtaş că a cauzat un prejudiciu de 440 milioane de euro. Ce riscă afaceristul

Serviciul de securitate ucrainean (SBU) l-a acuzat luni pe oligarhul ucrainean Dmitro Firtaş de neplata unei cantităţi de gaze naturale în valoare de sute de milioane de euro, relatează DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

Oligarhul ucrainean trăiește în Austria FOTO EPA EFE

Furnizorii de gaz regionali aflaţi în proprietatea oligarhului de 58 de ani ar fi plătit operatorului de stat al reţelei de furnizare a gazului pentru numai 30% din gazul furnizat, a anunţat luni SBU. Între anii 2016 şi 2022 ar fi fost cauzat astfel un prejudiciu de aproape 440 de milioane de euro.

Potrivit SBU, circa 70% din furnizorii de gaz regionali din Ucraina sunt sub controlul lui Firtaş. Omul de afaceri şi opt manageri de rang înalt din companiile sale riscă condamnări de până la 12 ani de închisoare, scrie DPA.

Conform Reuters, Firtaş şi mai mulţi directori din firmele sale au fost notificaţi luni de SBU că sunt suspectaţi de "deturnare de fonduri".

Dmitro Firtaş trăieşte de mai mulţi ani în Austria, deşi SUA a solicitat din 2014 extrădarea lui autorităţilor de la Viena pentru dare de mită în India.

Deşi este angrenată într-un război împotriva invaziei ruse, Ucraina încearcă de asemenea să reducă influenţa politică de care s-au bucurat unii oameni de afaceri după prăbuşirea Uniunii Sovietice, comentează Reuters.

Ucraina a instituit sancţiuni împotriva lui Firtaş în iunie, acuzându-l că a vândut produse din titan despre care Kievul susţine că a sfârşit prin a fi utilizat de companii ruseşti. Firtaş neagă acuzaţiile.

Primul transfer de la un oligarh pentru reconstrucția Ucrainei

Pe 11 mai 2023, procurorul general al SUA, Merrick Garland, a autorizat primul transfer al activelor rusești confiscate de la un oligarh rus - Konstantin Malofeev - pentru reconstrucția Ucrainei, scrie Reuters.

Departamentul de Justiție l-a acuzat anul trecut pe oligarhul rus Konstantin Malofeyev de încălcarea sancțiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei de către aceasta, declarând că a oferit finanțare rușilor care promovează separatismul în Crimeea .

La acel moment, a spus Garland, s-a decis „sechestrarea a milioane de dolari dintr-un cont la o instituție financiară din SUA, urmăribile încălcărilor sancțiunilor lui Malofeev”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...