Serviciu secret britanic: „Putin a pierdut complet războiul informațional în Ucraina”

Serviciu secret britanic: „Putin a pierdut complet războiul informațional în Ucraina”

La aproape șase luni de la invazia Rusiei în statul vecin, Sir Jeremy Fleming, șeful Directoratului Serviciilor Secrete (GCHQ) din Marea Britanie, a făcut o evaluare a capacităților celor două țări aflate în conflict. Astfel, expertul susține că Vladimir Putin a pierdut războiul informațional din Ucraina.

Ambele tabere își folosesc capacitățile cibernetice pentru a-și atinge obiectivele de pe câmpul de luptă. Este o eroare să spui că cibernetica nu a fost un factor important în acest război, a afirmat Fleming într-un editorial din The Economist, preluat de Yahoo News.

La fel ca și în cazul invaziei inițiale terestre, planurile online ale Rusiei par să fi eșuat, spune șeful Directoratului GCHQ din Marea Britanie. Operațiunile Moscovei din domeniul Informațiilor s-au dovedit stângace.

La fel și încercările armatei ruse de a distruge infrastructura digitală a Ucrainei și de a semăna discordie folosind capacitățile cibernetice au fost întâmpinate cu o apărare cibernetică fermă din partea Ucrainei, profesionistă și eficientă.

Serviciile de Informații britanice GCHQ au urmărit de mult amenințarea pe care o reprezintă Rusia. S-a constatat că Rusia a postat primele imagini ale invaziei din 24 februarie 2022 în spațiul cibernetic, înainte ca primele gloanțe să fie trase.

Dezinformarea online a Rusiei a devenit rapid o parte importantă a campaniei Moscovei, pentru a crea confuzie și haos în Ucraina și nu numai.

Însă, șeful Directoratului britanic GCHQ afirmă cu tărie, din expertiza sa, că până acum, președintele rus Vladimir Putin a pierdut complet războiul informațional din Ucraina și din Occident.

În parte, acest lucru se datorează faptului că Ucraina s-a dovedit a fi un apărător cibernetic extrem de eficient. În plus, activitatea secretă a GCHQ a dovedit o capacitate remarcabilă de a face față provocărilor Rusiei, din Europa, în domeniul cibernetic.

Războiul cibernetic al Rusiei din Ucraina a fost pierdut, iar Kievul împreună cu aliații săi occidentali a reușit să contracareze acțiunile Moscovei, susține Jeremy Fleming.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...