Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău a blocat alte 22 de site-uri rusești

Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău a blocat alte 22 de site-uri rusești

Șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a solicitat blocarea celor 22 de site-uri ruse din motiv că influențează negativ spațiul informațional, decizie luată în contextul stării de urgență prelungită de mai multe ori de la începutul războiului din Ucraina și până acum.

SIS a blocat încă 22 de site-uri ruse. FOTO: Sis.md

În dimineața zilei de marți, șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteața a semnat ordinul prin care a cerut blocarea platformelor online de origine rusă în Republica Moldova, fiind completată în acest fel lista site-urilor oprite de la începutul războiului din Ucraina și până în prezent în țara vecină.

,,Prin Ordinul Directorului SIS nr. 72 din 24 octombrie curent , a fost completată lista surselor cu conținut online care alterează, în condiţiile stării de urgenţă, aprobate prin Hotărârea Parlamentului nr. 41/2022, conţinutul informaţiilor difuzate în spaţiul public, provenite de la autorităţile publice din statul aflat în conflict militar şi recunoscut drept stat agresor. Ordinul ce conţine indicații cu caracter obligatoriu a fost transmis furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, pentru a bloca imediat, în condițiile prevederilor Dispoziţiei nr.1/2022, accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele menționate”, anunță responsabilii SIS.

Lista platformelor online blocate

Potrivit actului, site-urile următoare nu mai sunt accesibile, începând de astăzi:

https://ltv.ru;

https://ntv.ru;

https://rt.com;

https://russian.rt.com;

https://tvzvezda.ru;

https://radiozvezda.ru;

https://tvc.ru;

https://ren.tv;

https://mirtv.ru;

https://mir24.tv;

https://vgtrk.ru;

https://vgtrk.com;

https://tsargrad.tv;

https://rtr-planeta.com;

https://5-tv.ru;

https://vesti.ru;

https://spastv.ru;

https://radiovesti.ru;

https://radiomayak.ru;

https://smotrim.ru;

https://m24.ru;

https://360tv.ru.

Șeful Sputnik Moldova expulzat

Anterior, și alte site-uri, între care www.sputnik.md, o filială a celui din Moscova care promovează interesele Kremlinului, au fost blocate, decizii luate treptat, începând din februarie anul trecut, la scurt timp după declanșarea războiului Rusiei contra Ucrainei.

Potrivit conducerii SIS, acestea ,,distribuiau știri false, informații care instigă la ură, război sau violență”.

Luna trecută, șeful Sputnik Moldova, Vitali Denisov, care are o relație directă cu serviciile secrete rusești, potrivit investigațiilor jurnalistice, fiind implicat în acțiuni de propagandă și dezinformare în interesul Directoratului principal de spionaj, a fost expulzat de la Chișinău, după ce autoritățile l-au declarat persoană indezirabilă pe o perioadă de până la zece ani pentru implicarea sa în treburile interne ale țării.

Kremlinul, prin vocea Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a reacționat rapid, calificând acțiunea Chișinăului drept o încălcare a principiilor democrației.

Iar ca răspuns față de trimiterea forțată a lui Denisov în Rusia, Kremlinul a aplicat interdicție de intrare în Federația Rusă șefului Consiliului Audiovizualului Liliana Vițu-Eșanu și jurnalistului Mihail Sirkeli.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?