Serviciul Secret al Ucrainei a arestat un trădător

Serviciul Secret al Ucrainei a arestat un trădător

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat reținerea unui trădător pentru care serviciile de informații rusești foloseau apelativul „maestru”, relatează Ukraîinska Pravda .

Barbatul a fost denuntat SBUFoto: Serviciul de presa al SBU

„Ca urmare a unei operațiuni speciale de amploare la Oceac, a fost reținut un agent al Direcției Principale a Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse (mai bine cunoscut sub numele de GRU), care colecta informații pentru a captura orașul ucrainean, afirmă SBU într-un comunicat remis presei.

Potrivit anchetei, bărbatul în vârstă de 55 de ani este un fost comandant al unuia dintre centrele de operațiuni speciale ale forțelor armate ucrainene care în momentul izbucnirii războiului ajunsese consilier al primarului din Oceac, un oraș aflat în regiunea Nikolaev.

SBU afirmă că acesta a acceptat în mod voluntar să coopereze cu serviciile speciale ruse și că sub pseudonimul „maestru” a primit în mod continuu misiuni de la serviciile de informații rusești.

Cum încearcă serviciile secrete ruse să recruteze oficiali ucraineni

Ofițerii de informații ucraineni afirmă că la începutul acestui an bărbatul a primit instrucțiuni cu privire la recrutarea primarului orașului Oceac și asigurarea loialității acestuia până la „predarea” localității forțelor armate ruse.

Potrivit SBU, prima etapă a planului presupunea o conversație mediată de „maestru” între primar și reprezentanți ai Rusiei, fostul comandant ucrainean fiind instruit să-l pregătească pe primarul orașului pentru asta.

„La sfârșitul lunii ianuarie suspectul l-a informat pe primar că reprezentanți ai Rusiei urmează să discute cu el. În aceeași zi i-a raportat ofițerului său de contact rezultatele intermediare ale tentativei de recrutare a primarului”, afirmă SBU.

Primarul însă a informat filiala regională a SBU despre planul de recrutare, acțiune ce a dus la arestarea consilierului său.


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, este dr. Andrei Nae, lector la catedra de limba engleză, membru în comisia de admitere a Universității București

2 Un caz „special”...

3 Cel mai negru scenariu pentru România...

4 Dezvăluirea lui Băsescu despre proprietarul Bazei Mihail Kogălniceanu...

5 VIDEO Acest monstru este dovada vie a faptului că lumea n-a fost și nici nu va fi bună vreodată...