Seulul îi permite preşedintei Hyundai să viziteze Coreea de Nord pentru a-şi comemora soţul

Seulul îi permite preşedintei Hyundai să viziteze Coreea de Nord pentru a-şi comemora soţul

Seulul i-a permis şefei grupului Hyundai să efectueze o vizită rară în Coreea de Nord, la invitaţia Phenianului, a declarat miercuri un responsabil sud-coreean, fapt ce ar putea anunţa o îmbunătăţire a relaţiilor economice dintre cele două ţări, relatează AFP.

Hyun Jung-eun se va deplasa vineri în staţiunea de pe Muntele Kumgang pentru a comemora decesul survenit în 2003 al soţului ei, Chung Mong-hun, fost preşedinte al grupului Hyundai, care s-a sinucis în timp ce era vizat de o anchetă privind transferul de fonduri către Phenian.

'Am aprobat această călătorie din raţiuni umanitare, întrucât este vorba de o ceremonie anuală', a explicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Unificării sud-coreean.

Aceasta este prima vizită a liderei grupului Hyundai din 2014. În trecut, preşedinta Hyundai s-a întâlnit de mai multe ori cu fostul lider nord-coreean Kim Jong-Il. Ea a fost una din primele sud-coreene care s-a întâlnit cu fiul acestuia, Kim Jong-Un, care i-a succedat la putere după moartea sa în 2011.

Socrul ei, Chung Ju-yung (1915-2001), fondatorul grupului Hyundai, a fost unul dintre promotorii cooperării economice dintre cele două Corei şi a vizitat Phenianul de mai multe ori, între 1998 şi 2000, pentru a se întâlni cu Kim Jong-Il.

În epoca politicii de destindere faţă de Coreea de Nord numită şi 'Politica razei de soare', în cursul căreia Seulul a avut o abordare conciliantă faţă de Phenian, Hyundai a injectat sute de milioane de dolari, prin crearea filialei Hyundai Asan, pentru a atrage turişti sud-coreeni în staţiunea de pe Muntele Kumgang.

Dar aventura s-a încheiat brusc când un soldat nord-coreean a împuşcat în 2008 o sud-coreeană care se rătăcise.

Preşedintele Hyundai Asan, Chung Mong-Hun, s-a sinucis în 2003, aruncându-se de la etajul al 12-lea al sediului companiei din Seul, în timp ce se afla în centrul unui scandal răsunător care a afectat guvernul ex-preşedintelui sud-coreean Kim Dae-Jung, acuzat că a virat milioane de dolari în beneficiul Coreei de Nord pentru a garanta desfăşurarea primului summit istoric între cele două Corei în 2000.

După ani de tensiuni din cauza programelor nuclear şi balistic ale Phenianului, peninsula cunoaşte de la începutul acestui an o spectaculoasă destindere, ilustrată prin summitul intercoreean din aprilie, cu puţin timp înaintea primei întâlniri istorice, în iunie, între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

La summitul din aprilie, acesta din urmă şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in s-au angajat să 'încurajeze cooperarea şi schimburi mai intense' şi să promoveze 'co-prosperitatea', dând naştere speranţelor pentru noi proiecte transfrontaliere. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Adina Buzatu a scos de la naftalină imaginea în care s-a pozat goală, alături de cinci bărbați

2 VIDEO Cara Delevingne „și-a donat orgasmul pentru știință” / Pentru asta s-a masturbat într-un spital din Germania

3 Două zodii de care trebuie să fugi cât poți. Cine sunt vampirii energetici care își epuizează semenii

4 VIDEO Emilia Dorobanțu, cântec emoționant de 1 Decembrie. Interpretarea superbă care te face să plângi

5 Cine este judecătorul care și-a injectat benzină în venă și ar fi murit în ambulanța care-l transporta la București