Sevilla a câștigat Europa League, după 3-1 în finala cu Liverpool

Sevilla a câștigat Europa League, după 3-1 în finala cu Liverpool

Formația spaniolă de fotbal Sevilla a câștigat miercuri pentru a cincea oară în istoria sa Europa League, după ce a învins echipa engleză Liverpool cu scorul de 3-1 (0-1), în finala disputată pe stadionul "St. Jakob Park" din orașul elvețian Basel. Liverpool a condus la pauză după reușita lui Sturridge din minutul 35. Sevilla, cu o repriză a doua mult mai bună, a revenit prin golurile lui Gameiro (46) și Coke (63, 70).

Învingătoare în Europa League și în precedentele două ediții ale competiției, Sevilla devine prima echipă care câștigă o cupă europeană în trei sezoane consecutive după Bayern Munchen, care s-a impus în Cupa Campionilor între 1974 și 1976.

Sevilla este totodată prima formație care triumfă de trei ori la rând în Cupa UEFA sau Europa League.
În prima repriză, Liverpool a cedat inițiativa Sevillei, care a construit cu calm, dar a fost destul de rar periculoasă.

Prima ocazie mare a aparținut lui Liverpool, prin Sturridge, în minutul 11, pentru ca un minut mai târziu echipa engleză să ceară penalty la o acțiune a lui Firmino.

Sturridge a fost din nou periculos în minutul 25, iar Sevilla a replicat prin Kevin Gameiro în minutul 32.

Sturridge a deschis scorul în minutul 35 cu o execuție de excepție, un șut cu stângul, cu exteriorul, de la circa 13 metri.

Sevilla a egalat după numai 18 secunde din repriza a doua, prin golgheterul său Kevin Gameiro, care a fructificat o centrare a lui Mariano Ferreira. Acesta a profitat de o greșeală a lui Alberto Moreno, fost jucător al Sevillei.

După două minute, Gameiro s-a aflat la un pas să realizeze dubla, însă a fost stopat de veteranul Kolo Toure.

Sevilla a jucat mult mai bine în repriza a doua, punându-și în dificultate adversarul și scoțând în evidență slăbiciunile acestuia.
Gameiro a fost din nou aproape de gol în minutul 60

Coke i-a adus în avantaj pe iberici în minutul 64, după o rafinată acțiune colectivă. Coke a punctat din nou în minutul 70. Arbitrul de centru, Jonas Eriksson, a văzut corect faza și nu a ținut cont de semnalizarea unuia dintre arbitrii asistenți, care arătase greșit ofsaid.

Coke, un jucător care de obicei înscrie puțin, își putea trece în cont tripla în minutul 85.

Liverpool, clar depășită, cu moralul șubrezit, nu a părut capabilă să revină în joc.

Sevilla a mai câștigat Cupa UEFA sau Europa League în 2006, 2007, 2014 și 2015, la precedentele două ediții, tot sub conducerea antrenorului Unai Emery.

Emery este al doilea antrenor care câștigă de trei ori această competiție, după italianul Giovanni Trapattoni (de două ori cu Juventus, o dată cu Inter Milano). Niciun tehnician nu are mai multe victorii în această competiție.

Prin această victorie, echipa spaniolă și-a asigurat participarea în grupele viitoarei ediții a Ligii Campionilor.

Liverpool rămâne cu victoriile din Cupa UEFA din 1973, 1976 și 2001.

Echipa engleză, care a încheiat pe locul 8 ediția 2015-2016 a Premier League, nu va juca în stagiunea viitoare a cupelor europene.

Liverpool — Sevilla 1-3 (1-0)
Au marcat: Daniel Sturridge (35), respectiv Kevin Gameiro (46), Coke (64, 70)

Au evoluat echipele:
Liverpool: 22. Simon Mignolet — 2. Nathaniel Clyne, 6. Dejan Lovren, 4. Kolo Toure (9. Christian Benteke, 82), 18. Alberto Moreno — 7. James Milner (căpitan), 23. Emre Can, 20. Adam Lallana (24. Joe Allen, 73), 11. Roberto Firmino (27. Divock Origi, 69), 10. Philippe Coutinho — 15. Daniel Sturridge. Antrenor: Juergen Klopp
Rezerve neutilizate: 52. Danny Ward — 14. Jordan Henderson, 21. Lucas Leiva, 37. Martin Skrtel.
Sevilla: 31. David Soria — 25. Mariano Ferreira, 3. Adil Rami (5. Thimothee Kolodzieczak, 78), 6. Daniel Carrico, 18. Sergio Escudero — 4. Grzegorz Krychowiak, 15. Steven Nzonzi, 23. Coke (căpitan), 19. Ever Banega (14. Sebastiano Cristoforo, 90), 20. Vitolo — 9. Kevin Gameiro (8. Vicente Iborra, 89). Antrenor: Unai Emery.
Rezerve neutilizate: 1. Sergio Rico — 21. Pareja, 22. Evgheni Konoplianka, 24. Fernando Llorente.

Arbitru: Jonas Eriksson; arbitri asistenți: Mathias Klasenius, Daniel Warnmark; arbitri asistenți adiționali: Stefan Johannesson, Markus Strombergsson (toți din Suedia); arbitru de rezervă: Svein Oddvar Moen (Norvegia)
Cartonașe galbene: Lovren (30), Vitolo (56), Banega (57), Origi (72), Rami (77), Mariano (84), Clyne (90)

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria