Sezonul premiilor Nobel se deschide luni cu cel pentru medicină

Sezonul premiilor Nobel se deschide luni cu cel pentru medicină

Medicina deschide luni sezonul premiilor Nobel, care recompensează în fiecare toamnă cercetători, scriitori și artizani ai păcii, iar 2015 ar putea fi anul celor care au ajutat refugiați să aibă o viață mai bună, relatează AFP.

Ghicirea celui care va obține prestigiosul premiu, creat conform dorinței savantului, antreprenorului și filantropului suedez Alfred Nobel (1833 — 1896) rămâne un exercițiu dificil. Cotidianul central suedez Dagens Nyheter (DN) se gândește în acest an la mai multă paritate între sexe. "Comitetele Nobel pentru științe sunt conduse în acest an de femei. În speculații există se pare un număr neobișnuit de mare de femei", scris ziarul duminică.

În medicină și fiziologie, premiu ce va fi anunțat la Stockholm la 09:30 GMT, ziariștii suedezi specializați în știință de la postul public de radio SR cred în șansele compatriotului lor, Svante Paabo, specialist în paleogenetică, studiul AND-ului strămoșilor îndepărtați ai omului.

În cărți ar mai fi, potrivit lor, și alți geneticieni, printre care americanul Jeffrey Gordon, care a studiat sistemul microbian uman, sau Emmanuelle Charpentier (Franța) și Jennifer Doudna (SUA), cu tehnicile lor promițătoare de modificare a genomului.

DN îl vede ca favorit pe psihiatrul american Karl Deisseroth, care a reușit să "stingă și să aprindă" celule ale creierului.

Marți va fi rândul fizicii, unde DN o consideră printre favoriți pe americanca Deborah Jin, care explorează temperaturi aproape de zero absolut (cea mai scăzută temperatură posibilă,—273 grade Celsius), iar SR optează pentru Vera Rubin, astronom american.

Miercuri, la chimie, postul de radio menționat l-ar vedea recompensat pe americanul John Goodenough, ale cărui cercetări au vizat bateriile reîncărcabile, sau pe suedezul Per Siegbahn, specialist în chimie organică.

Joi — dată care trebuie confirmată — va fi desemnat câștigătorul premiului Nobel pentru Literatură, după Alice Munro (Canada) în 2013 și Patrick Modiano (Franța) în 2014. Premiul ar putea fi atribuit unei femei, ca Svetlana Alexievici (Belarus) sau Joyce Carol Oates (SUA). La acest premiu au fost nominalizați sute de scriitori, care reprezintă diversitatea producției mondiale contemporane, printre care autori celebri ca japonezul Haruki Murakami sau mai puțin cunoscuți, ca somalezul Nurrudin Farah.

Vineri, la Oslo, Comitetul Nobel pentru Pace își va anunța alesul pentru acest an. Comitetul norvegian s-ar putea lăsa impresionat de actualitate, sfetnic bun sau rău, care îi impune atribuirea premiului unei instituții sau unei persoane care a atenuat suferința celor ce fug din calea războaielor și regimurilor autoritare. "Există o mare probabilitate ca premiul să fie acordat cuiva care ajută refugiații", a spus agenției de presă TT președinta asociației pacifiste suedeze Svenska Freds, Anna Ek. Numele care circulă cu insistență este cel al cancelarului german Angela Merkel, pentru insistența cu care deschide porțile țării sale solicitanților de azil. Există însă și altele, precum preotul din Eritreea Mussie Zerai sau primarul insulei italiene Lampadusa, Giusi Nicolini. Ar putea fi și anul medicului Denis Mukwege, care îngrijește femei violate din Republica Democratică Congo.

Sezonul atribuirii premiilor Nobel se va încheia în 12 octombrie cu cel pentru economie, care a avut până acum un singur laureat femeie. Dacă ar fi acum a doua, juriul ar putea alege între Claudia Goldin (SUA), care cercetează inegalitățile, și Anne Krueger, specialistă în rente și adeptă a liberului schimb.

Fiecare premiu Nobel are o valoare de 8 milioane de coroane suedeze (aproape 855.000 de euro), care se împart între laureați, dacă există mai mulți, amintește AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?