Sfântul Sinod a decis: Fără împărtășanie în grup până la 1 iunie, doar individual/Biserica nu acceptă pahar și linguriță de unică folosință

Sfântul Sinod a decis: Fără împărtășanie în grup până la 1 iunie, doar individual/Biserica nu acceptă pahar și linguriță de unică folosință

Sfântul Sinod a decis: Fără împărtășanie în grup până la 1 iunie. Credincioșii pot fi împărtășiți individual/Biserica nu acceptă pahar și linguriță de unică folosință.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis, potrivit unui document consultat de G4Media.ro, că, până la 1 iunie, nu se va face împărtășanie în grup, dar credincioșii pot fi împărtășiți individual, pentru că biserica nu acceptă pahar și linguriță de unică folosință.

„Întrucât, în timp de pandemie, autoritățile sanitare propun Bisericii noi forme de împărtășire euharistică (pahar și linguriță de unică folosință), credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie li se va explica faptul că, potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 11 mai 2020, Biserica noastră nu poate accepta aceste propuneri nici în vreme de pandemie. Prin urmare, în timpul Sfintei Liturghii nu se mai practică împărtășirea comună (în grup) a credincioșilor, până la data de 1 iunie 2020. În această perioadă, vor fi consultate celelalte Biserici Ortodoxe privind modalitatea de împărtășire comună a credincioșilor în cadrul Sfintei Liturghii, pe durata pandemiei.

Însă, în caz de strictă necesitate, credincioșii mireni ortodocși se pot împărtăși individual (nu în grup și nu în același timp), în alt moment al zilei, după Spovedania individuală în biserică. Momentul Spovedaniei și al Împărtășaniei individuale va fi stabilit împreună cu preotul paroh sau preotul duhovnic al parohiei”, se arată în documentul semnat de Patriarhul Daniel.

De asemenea, credincioșii bolnavi pot fi împărtășiți individual, la domiciliu sau la spital, ca și până acum.

G4Media.ro a relatat în exclusivitate  că Patriarhul Daniel le-a trimis o scrisoare, în urmă cu câteva zile, membrilor Sfântului Sinod prin care le-a cerut să-și prezinte poziția față de propunerea de a permite participarea credincioșilor la slujbe, dar să amâne Sfânta Împărtășanie până când autoritățile vor permite utilizarea unei singure lingurițe pentru toți credincioșii.

Foto: Sinodul BOR / sursa Basilica

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

4 Ucraina pregătește contraatacul! / „Urechile rușilor se deschid doar atunci când o bâtă militară gigantică le lovește capul”

5 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”