Sfat prețios pentru Simona Halep direct de la TAS. Cum își poate mări șansele de reușită

Sfat prețios pentru Simona Halep direct de la TAS. Cum își poate mări șansele de reușită

Fost lider WTA şi dublă campioană de Grand Slam, Simona Halep a fost testată pozitiv cu roxadustat, o substanţă din categoria eritropoetinei, în primul tur la US Open. Suspendată provizoriu din tenis, ea trebuie mai întâi să soluționeze procesul cu ”Sport Resolutions”, un for independent de soluţionare a litigiilor din sport, iar apoi, dacă nu e mulțumită de decizia acestuia, poate face apel la TAS.

Simona Halep trebuie să participe la două procese, cu Sport Resolutions și cu TAS. Arhivă Adevărul

Cu ”Sport Resolutions”, Simona are la dispoziţie 20 de zile pentru a contesta actul de acuzare sau a încheia un acord de recunoaştere. Apoi, cel mai probabil va ajunge la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (Elveția), unde se va da decizia finală.

Cristian Jura, arbitru la TAS, a vorbit pentru Orange Sport despre situaţia Simonei Halep şi i-a recomandat sportivei noastre să aleagă varianta de 3 judecători, nu unul, pentru a-și spori șansele de reușită.

Varianta cu 3 judecători, mai convenabilă

Cred că este foarte bine că s-a încheiat o perioadă de incertitudine. Pe de altă parte are la dispoziţie 20 de zile pentru a contesta. Primul pas trebuie făcut la Sport Resolutions, iar după, are posibilitatea unui apel la TAS. Trebuie să astepte să se termine procesul de la Sport Resolutions şi abia după să facă apelul.

Cristian Jura este arbitru în cadrul Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv. Foto Linkedin

Cristian Jura este arbitru în cadrul Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv. Foto Linkedin

Sunt două grade de jurisdicţie. Procedură este aproape identică, poate să fie judecată de unul sau de trei judecători. Sunt convins că are avocaţi foarte buni, totuşi, este recomandat să mergi pe varianta cu 3 judecători în asemenea cazuri”, a declarat Cristian Jura pentru Orange Sport.

”Deci vor fi două etape de judecată, odată la Sports Resolutions și odată în tribunalul pentru arbitraj sportiv. Alte probe nu vor mai fi recoltate, sunt doar proba A și B care au fost analizate deja, deci din acest punct nu o să se mai întâmple nimic. Avem doar buletinele de analiză și suntem doar în etapa procedurală de mers în fața unui tribunal și de a încerca să-ți dovedești nevinovăția.

Simona Halep poate juca doar la turnee demonstrative

Nu vom avea un verdict mai devreme de un an și asta doar dacă sportiva va cere o procedură rapidă de contestare (expedite arbitration) a rezultatului WADA. Știți cum este și cu procedura asta, sportivul o cere și trebuie văzut dacă se aprobă sau nu.

În perioada asta poate juca doar la turnee demonstrative, dar atât. Sunt mai multe interdicții cu privire la ce poate să facă sau ce nu poate să facă, dar în principal nu poate juca meciuri oficiale și asta este el mai important", a spus Cristian Jura, membru al Diviziei Antidpoind din cadrul TAS.

Simona Halep a fost depistată pozitiv cu o substanță dopantă după ce a ieșit din primul tur la US Open, la finalul lunii august. Momentan, ea este suspendată temporar din toate competițiile interne și internaționale și poate asista la concursuri doar ca simplu spectator, dacă își cumpără bilet.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski