Sfaturi pentru a păstra pâinea proaspătă cât mai mult timp

Sfaturi pentru a păstra pâinea proaspătă cât mai mult timp

Pâinea este unul dintre cele mai consumate alimente de către români. Aceasta se regăsește pe rafturile supermarketurilor și a brutăriilor sub diferite forme: chifle, baghete sau franzele sunt doar câteva dintre exemple. În plus, aceasta poate fi din făină albă, integrală, cu semințe, neagră, graham, secară, cu cartofi și nu numai.

În ofertele magazinelor vei găsi și sortimente mai speciale, precum lipii, pâine cu măsline sau ceapă. 

Majoritatea românilor aleg însă pâinea albă, feliată și franzelele. 

Faptul că românii mănâncă foarte multă pâine nu mai este însă niciun secret. Mai mult, la nivelul UE, România este pe primul loc ca și cantitate de pâine consumată. Potrivit statisticilor oficiale, în ultimii 5 ani, un român a consumat în medie peste 90 de kilograme de pâine. 

Pâinea are un conținut crescut de calorii și carbohidrați, însă nivelul de proteine, fibre, vitamine sau minerale este scăzut. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care acest aliment nu este recomandat în dietele alimentare. 

Cum se păstrează pâinea proaspătă

Pâinea este un aliment perisabil, iar procesul de stricare a acesteia poate fi accentuat dacă nu este păstrată corespunzător. Cu siguranță ai pățit cel puțin o dată să fie nevoie să arunci o parte din pâine deoarece s-a stricat. Dacă urmezi sfaturile noastre vei reuși să economisești și bani, deoarece nu vei mai arunca pâine. În plus, pâinea va fi proaspătă și gustoasă mai mult timp. 

În plus, în cadrul supermarketurilor găsim o varietate mai mare de chifle, care ne pot ajuta să evităm risipa alimentară. Accesează catalog Penny nou pentru a fi la zi cu cele mai noi oferte de panificație din supermarket. 

Cea mai bună metodă de a păstra pâinea proaspătă cât mai mult timp este să o introduci în congelator. Dacă ai luat o pâine mare și știi că nu o vei putea consuma toată în timp util, nu pierde timpul și pune-o la congelator. Temperatura joasă din congelator stopează procesul de degradare și stricare a pâinii. Astfel, poți lua pâinea din congelator și să bagi în prăjitorul de pâine înainte să o consumi. Aceasta va avea textura și gustul unei pâini proaspete. 

Ține cont însă că nu este recomandat să păstrezi pâine mai mai mult de 2-3 luni în congelator. Nici nu credem însă că este cazul, mai ales că poți găsi pâine la orice magazin sau poți chiar și tu să faci una acasă. 

Chiar dacă nu are efectul congelatorului, este bine ca pâinea să fie păstrată într-o cutie specială de pâine. Nu umple însă cutia deoarece va împiedica circulația aerului și umiditatea crescută va duce la stricarea produsului. Îți recomandăm să folosești o cutie suficient de mare pentru ca aceasta să nu fie plină cu o pâine. 

Poți păstra pâinea și într-o pungă de plastic. Umiditatea din cadrul acesteia va schimba însă textura pâinii de la o zi la alta și va favoriza apariția mucegaiului. 

Indiferent de metoda folosită, cel mai bine este să îți planifici cumpărăturile eficient, astfel încât să eviți risipa de alimente.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…