Sfidare a legii la marșul socialiștilor și comuniștilor. Mai mulți participanți, între care Igor Dodon, cu panglica bicoloră în piept, deși este interzisă

Sfidare a legii la marșul socialiștilor și comuniștilor. Mai mulți participanți, între care Igor Dodon, cu panglica bicoloră în piept, deși este interzisă

Sute de oameni au participat la ,,Marșul Memoriei” organizat de socialiști și comuniști, iar în fruntea mulțimii a mers ex-președintele Igor Dodon, cercetat penal în mai multe dosare. El, alături de alți participanți, a purtat panglica bicoloră, simbolul agresiunii ruse în Ucraina.

Igor Dodon a sfidat legea de 9 mai. FOTO: TV8.md

În prima jumătate a zilei de 9 mai, zeci de oameni au mărșăluit până la Complexul Memorial Eternitate din Chișinău, eveniment întitulat ,,Marșul Memoriei” cu prilejul Zilei Victoriei și organizat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM).

Persoanele de diferite vârste fluturau drapele, între care cu ciocan și seceră, simbolurile comuniste, dar și aveau fotografii ale celor căzuți în război și au scandat ,,Victorie!” sau ,,Noi ținem minte, noi ne mândrim!”

Igor Dodon, cu panglica interzisă în piept

În fruntea mulțimii a mers secretarul executiv al PSRM, Igor Dodon, care figurează în mai multe anchete penale, printre care care ,,Sacoșa neagră”, deschisă pentru corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, infracțiuni care ar fi fost comise în timpul exercitării mandatului său de președinte al Republicii Moldova, în vara anului 2019.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, ca și alți participanți, a avut în piept panglica bicoloră negru-portocaliu, cunoscută drept panglica Sfântului Gheorghe, simbolul agresiunii ruse în Ucraina și care este interzisă în Republica Moldova.

Nu este prima dată când Dodon nu se conformează legii, purtând și în anul 2022 aceasta panglică în timpul tradiționalului marș dedicat Zilei Victoriei.

Ce riscă persoanele care au sfidat legea?

Cu câteva zile înainte de 9 mai, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a avertizat că persoanele care vor utiliza simbolurile interzise, precum panglica bicoloră sau „Z” și „V” vor fi amendate.

Am încercat să aflăm câte încălcări de acest fel au fost depistate în timpul evenimentului, iar purtătoarea de cuvânt a IGP, Diana Fetco, a declarat pentru ,,Adevărul.ro” că datele vor fi făcute publice mai târziu.

,,Prioritar pentru noi a fost să constatăm și examinăm ilegalitățile. Unde a fost posibil a fost fixată încălcarea, întocmit procesul verbal și sancționată persoana. Unde era multă lume, pentru a nu tensiona situația în mulțime, au fost constatate încălcările și întocmite materialele. Ulterior, conform procedurii persoanele urmează să fie citate la Poliție și documentate”, a menționat aceasta.

Potrivit Codului Contravențional al țării vecine, persoanele fizice riscă sancțiuni de până la 9000 de lei moldovenești, adică puțin peste 2240 de lei românești, iar cele juridice ar putea să se aleagă cu amenzi de până la 30 de mii de lei sau echivalentul a aproape 7500 de lei românești.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990