Și tu, Viorica? Tu însuși?

Și tu, Viorica? Tu însuși?

Înarmat cu proba funcționării majorității PSD-ALDE în Parlament, liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a dat, miercuri, ultimatum public premierului Dăncilă: ori vine cu restructurarea guvernului în Parlament după săbători, ori rămâne cu interimari 45 de zile. Pe un ton cam iritat, Dragnea le-a spus ziariștilor că liderii coaliției au votat luni pentru restructurare, dar că decizia premierului se cam lasă așteptată. Este prima confirmare că nu se înțeleg pe tema restructurării. Or, fără ea nu se poate, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

Potrivit legii 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului, articolul 37 prevede următoarele: ”Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin înființarea, desființarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere”. Cu alte cuvinte, premierul Dăncilă are în cele din urmă ultimul cuvânt în ce privește o eventuală restructurare a guvernului.

Ce se întâmplă? Cum ajunge una ca Viorică Dăncilă, văzută ca monument de obediență, supușenia întruchipată, executantul perfect, să rupă lanțul? Pentru mulți, este dificil dacă nu cumva imposibil de crezut că docila Viorica își înfruntă stăpânul și încă pe o temă atât de importantă.

Toate informațiile obținute de G4Media și reacția publică a liderului PSD arată că diferența de abordare pe tema restructurării este reală. În ciuda insistenței lui Dragnea, premierul Dăncilă a refuzat de mai multe ori să trimită în Parlament o nouă structură de guvern, astfel încât să ocolească avizul președintelui Klaus Iohannis la numirea noilor miniștri.

Ca să înțelegem mai bine subiectul: miza este tot justiția, tot pentru OUG-ul salvator se zbate liderul PSD, la fel ca în 2017. Tot acolo suntem. Din cauză că n-au livrat, au zburat din funcția de premier Grindeanu și Tudose, plus Tudorel Toader de la Justiție.

De ce dorește Dragnea atât de mult să-l impună cu orice preț pe unul ca Eugen Nicolicea la ministerul justiției și de ce Dăncilă n-ar fi de acord cu ordonanța?

Incompetent și agresiv, Nicolicea n-are nici o reținere, zero scrupule. Odată instalat la justiție, toți se așteaptă de la unul ca el să inițieze OUG-ul minune în secunda doi. S-au fript cu Tudorel Toader, maestrul aburelii, dar n-au cum să greșească și cu Nicolicea, prietenul borfașilor.

De ce nu s-ar mulțumi Dragnea cu modificările la Coduri votate miercuri în Parlament? De ce-ar forța iarăși nota cu OUG-ul?

Chiar dacă procedura parlamentară prin care au fost măcelărite Codurile pare încheiată, intrarea în vigoare a noilor reguli se poate lungi în mod periculos, până după pronunțarea unei sentințe în dosarul amânărilor fictive. Procesul a ajuns aproape de final la Înalta Curte, iar Dragnea riscă din 20 Mai încolo să încaseze o nouă condamnare.

Opoziția a anunțat deja că va contesta la Curtea Constituțională modificările la Coduri, chiar dacă majoritatea PSD-ALDE-UDMR s-a limitat la cele declarate deja constituționale.

Asta înseamnă un nou termen la Curte, alt timp pierdut. Modificările la Coduri ajung apoi la Cotroceni pentru promulgare, dar președintele mai poate cere reexaminarea proiectului de lege. Încă o amânare.

Tot mai sigur și mai eficient rămâne un OUG.

De ce fuge Dăncilă de ordonanța de urgență? Foarte probabil că nu dorește să rămână în istorie drept ”autorul crimei”, premierul care a aruncat justiția în aer pentru un singur om, a legalizat corupția și a transformat țara în Disneyland-ul infractorilor. Spre deosebire de mulți lideri din partid, Dăncilă nu are o cauză proprie de apărat, n-are dosar. De ce ar achita ea factura fădelegilor în numele celorlalți?

Lipsită de orice ambiții politice, îngrozită de perspectiva de a fi redusă la zero după evacuarea din guvern, Dăncilă nu se bate nici pe departe cu Dragnea. Nu, nu asta face cu cel care și-a pus omul de paie la Guvern.

Un act asumat de răzvrătire împotriva liderului PSD ar fi prea mult pentru ea. Dăncilă se apără dintr-un instinct elementar de conservare. Asta e tot, o reacție foarte umană. Avem în față un personaj paralizat de frică, cu vagi tresăriri de conștiință. Ca premier, se teme de reacțiile externe, de procurori, de ce zic vecinii din Videle și oamenii de pe stradă, de familia ei, de gândul că va fi nu doar batjocorită ca până acum, ci și hulită de o țară întreagă.

Cum ar veni, orice om îi este frică de așa ceva.

Nici interimarul propus la justiție, Ana Birchall, școlită afară și atentă la imaginea ei în plan extern, nu pare genul de pesedist gata să moară pentru mafioți. Cât timp pe masa premierului nu ajunge proiectul de OUG cu toate avizele necesare, Vioricăi Dăncilă îi este mai simplu să spună nu.

De altfel, a declarat public că este de acord cu ideea unui OUG, cu condiția să vină de la Ministerul Justiției. Rămâne de văzut cât va rezista premierul presiunilor infernale exercitate de Liviu Dragnea și de baronii PSD. Până când vom afla un răspuns, liderului maxim nu-i rămâne decât să se uite în ochii ei speriați de marionetă defectă și să-i strige în față: Și tu, Viorica? Tu însuși?



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…