Sibiu: Cea mai mare intâlnire a sașilor din România a început cu muzică, dans și multă bere

Sibiu: Cea mai mare intâlnire a sașilor din România a început cu muzică, dans și multă bere

Zeci de formații românești, germane, austriece și americane, formate din sași emigrați din România sau din urmașii lor, își prezintă, începând de vineri dimineața, portul și jocul pe scena amplasată în Piața Mare din centrul Sibiului, unde peste 12.000 de etnici germani au sosit deja la cea mai mare întâlnire a acestora din România, de după 1990.

Centrul Sibiului este plin, în special, de sași din toată România, dar mai ales de cei veniți acasă, după mulți ani, ca să își revadă locurile natale sau să le arate copiilor și nepoților țara din care au emigrat.

Tinerii nemți fac tururi ale Sibiului, cu ghizi care le explică istoria acestui loc, puternic marcat de prezența sașilor.

Cel mai important moment al acestei întâlniri istorice a sașilor din România este cel de sâmbătă, când președintele Klaus Iohannis le va vorbi de pe scena din Piața Mare din Sibiu.

Cele trei zile ale întâlnirii înseamnă nu doar revederea celor dragi, dar și mult dans, muzică de fanfară și foarte multă bere. Piața Mare din centrul Sibiului este plină de mese și bănci de lemn, unde mii de oameni socializează și consumă produse tradiționale românești și bere.
Printre cei așteptați să participe la această întâlnire a sașilor se numără ambasadorul Germaniei la București, Cord Meyer Klodt, ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu și președintele Federației Mondiale a Sașilor și membru al Bundestagului, Bernd Fabritius.

În România mai trăiesc, cu aproximație, 12.000 de sași, cei mai mulți în orașe din Transilvania — Sibiu, Mediaș, Brașov și Sighișoara.

Președintele organizației Transilvania a Forumului Democrat al Germanilor din România, Martin Bottesch, spune că sunt așteptați 2.000 de sași care trăiesc în România, iar restul celor prezenți vor veni din străinătate. Printre participanți sunt și sași care revin pentru prima dată în România, după zeci de ani, susțin organizatorii. Această întâlnire de trei zile va propune și spectacole, expoziții, precum și degustare de produse cu specific săsesc, dar și românesc.

AGERPRES / (A — autor: Isabela Paulescu, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”